HomePolíticaLa publicació al BOE del decret de convocatòria engega el compte enrere...

La publicació al BOE del decret de convocatòria engega el compte enrere per a les eleccions

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar dimarts, 4 d’abril, els decrets de convocatòria de les eleccions municipals i de les eleccions autonòmiques del 28 de maig als 12 territoris on se celebren: Illes Balears, País Valencià, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-La Manxa, Extremadura, Madrid, Múrcia, Navarra i La Rioja. També hi ha eleccions a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla. Amb el decret en vigor, queden prohibides les inauguracions d’obres o equipaments i campanyes comunicatives de balanç de mandat, com recull expressament la Loreg.

Consulta del cens i meses

A partir del 10 d’abril, els ciutadans poden consultar el cens electoral que publiquen tant els ajuntaments com els consolats. Si s’hi detecten errors, es poden demanar canvis abans del 17 d’abril. En els tres dies següents a la reclamació, els ciutadans han de rebre alguna resposta.

A partir del 29 d’abril, els ajuntaments fan el sorteig per a elegir els ciutadans que formaran part de les meses electorals. Tenen cinc dies per a fer-ho. En els tres dies següents al sorteig (i com a màxim el 6 de maig), es notifica als ciutadans que els ha tocat ser membres de mesa i se’ls entrega la documentació necessària.

Un cop notificats, els ciutadans designats tenen un màxim de set dies per a presentar al·legacions: com a màxim, fins al 13 de maig. Ho han de fer davant les juntes electorals de zona. Les al·legacions s’han de resoldre en cinc dies (com a màxim, el 18 de maig).

Vot per correu

El 18 de maig és l’últim dia per a demanar el vot per correu, que es pot sol·licitar des del mateix moment que es convoquen les eleccions. El període per a rebre la documentació que es necessita per poder votar per correu va del 8 al 21 de maig i el vot per esta via, a través de Correus, es pot exercir del 8 al 24 de maig.

En les eleccions locals no voten els residents que viuen a l’estranger i no estan empadronats en algun municipi, però sí els que són fora temporalment i sí que estan empadronats. En este cas, del 4 al 29 d’abril es pot demanar votar per correu des de l’estranger i els que ho hagen demanat, podran votar del 2 al 24 de maig.

Les candidatures

L’últim dia per a comunicar les coalicions electorals per part dels partits que volen presentar-se amb esta fórmula és el 14 d’abril. Del 19 al 24 d’abril, els partits poden presentar candidatura directament davant la Junta Electoral i el 26 abril, es publiquen les candidatures presentades, que han de passar un filtre i un cop resoltes les possibles irregularitats, seran proclamades el dia 2 de maig.

Campanya electoral

La campanya electoral es fa entre el 12 i el 26 de maig. Arrenca a les 0.00 h del divendres 12 i s’allarga fins a la mitjanit del divendres 26, abans de la jornada de reflexió. A partir del 23 de maig, no es podran publicar ni difondre sondejos electorals per cap mitjà de comunicació. La prohibició comença, per llei, cinc dies abans de la jornada electoral.

Votacions i escrutini

El dia de les votacions, el 28 de maig, els col·legis electorals estan oberts des de les 9 h fins a les 20 h. El 31 de maig es valida l’escrutini general a les juntes electorals de zona, i després de resoldre reclamacions o recursos que puguen sorgir, els resultats oficials es publiquen al BOE fins a 40 dies després de la proclamació dels electes. La constitució dels nous ajuntaments es farà el 17 de juny.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 44 = 48

Últimes notícies