L’acte institucional del 25 de novembre, dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, va servir per llançar un missatge de conscienciació i d’acció davant la xacra de les violències masclistes. En l’acte organitzat per la regidoria de Polítiques Socials i Igualtat, els alumnes de 3r d’ESO de l’institut els Alfacs van prendre el protagonisme. Es van mostrar vídeos reivindicatius i es va portar a escena una obra de teatre social. Finalment, es van lliurar els premis del concurs de microrelats amb motiu del 25-N.
A les pantalles de l’Auditori Sixto Mir es van projectar tres vídeos realitzats pels alumnes que posaven de manifest les desigualtats laborals i socials que pateixen les dones encara en ple segle XXI. Els autors dels audiovisuals són els alumnes de l’assignatura Cultura i Valors Jon Campo, Lia Pedro, Izan Cano, Albert Perugi, Lluís Rovira, Tania Rusu, Pol Sánchez, Lydia Ouammou, Noah Domech, Iadan Acsensi, Berta Morcillo, Mar Bayarri i Maika Solà.
A continuació, altres estudiants de l’assignatura de Cultura Clàssica van representar una obra teatral dividida en quatre històries inspirades en els mites grecs que el poeta romà Ovidi va recollir al seu llibre Les metamorfosis. Amb el títol Trencant mites, l’obra adapta aquests textos clàssics, on s’ofereix una visió submisa de la dona, i els transforma per acabar empoderant les figures femenines. Els alumnes que hi van participar en l’obra són Ezequiel Vidal, Imane el Koulali, Lina Zubeldia, Leire Redó, Clàudia Duran, Nahuel Biego, Joel Buisa, Llorenç Fabra, Ester Teixeira, Albert Jamás, Èric Edo, Daniel Blanco, Amine Nouali, Zacarías Farés, Dara Sampedro, Jianju Chen i Mar Garriga, que va interpretar amb flauta travessera un fragment del Valsette de Meunier.
La segona part de l’acte institucional va estar dedicat a lliurar els premis del concurs de microrelats que organitza la regidoria de Polítiques Socials i Igualtat. En la categoria alumnat d’ESO, els premiats van ser Clàudia Castellà Garcia, Joel Beltran Nicolau i Laia Obiol Ferràs; la categoria de Batxillerat i mòduls va quedar desert perquè els treballs van excedir l’extensió; i en categoria de públic en general els guanyadors van ser, en aquest ordre, Albert Irigoyen Zaragoza, Jadiya Gómez Sola i Ramon Obiol Reverté.
Crides a prendre consciència
L’acte va començar amb la salutació de l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós; la regidora de Polítiques Socials i Igualtat, Oona Tomàs; i el director de l’Institut els Alfacs, Paco Brunet. En el seu discurs, Caparrós va dirigir-se als joves presents per recordar-los que “restar indiferents” davant d’agressions i actituds masclistes significa convertir-se en “còmplices”. L’alcalde també va fer una crida a les dones que pateixen violència a denunciar i a fer servir els serveis d’atenció disponibles al territori, i va anunciar que durant l’actual mandat s’aprovarà a la Ràpita un Protocol contra agressions masclistes.
Al seu torn, la regidora Oona Tomàs, va detallar quines són les violències que pateixen les dones pel simple fet de ser-ho (violència sexual, econòmica, psicològica…) i va posar en relleu la importància d’educar els fills i filles “en el respecte cap a la dona”. També va interpel·lar a tots aquells homes que rebutgen la violència masclista “a què ho castiguéssiu públicament, i sobretot, a què denunciéssiu situacions de violència diàries, perquè si no, vosaltres també sereu còmplices”.