HomeSocietatLa Ràpita dixarà de ser Sant Carles si així ho volen un...

La Ràpita dixarà de ser Sant Carles si així ho volen un mínim de 2.462 veïns

Sant Carles de la Ràpita o senzillament la Ràpita. Ara sí, el veïnatge té l’opció de pronunciar-se en una consulta convocada per al 12 d’octubre, una data que aparentment no és innòcua -és el dia de la Hispanitat i el nom de Sant Carles està vinculat a la monarquia borbònica- per a un debat que s’entreveu més polític i toponímic que no pas històric. Més enllà que la consulta no pot ser vinculant, perquè està convocada sota el paraigua legal de les consultes no referendàries, l’Ajuntament ha introduït un matís important en el seu compromís de fer valer l’opció guanyadora: esta ha de superar el 20% del cens de votants, que s’enfila fins als 12.310 rapitencs i rapitenques incloent-hi els de més de 16 anys. Per tant, Sant Carles de la Ràpita només canviarà de nom si així ho volen un mínim de 2.462 veïns i veïnes de la població.

Segona consulta popular en cinc anys

El consistori vol evitar un escenari com el de la consulta que va convocar el 2016 -el rapitenc és l’únic municipi de les Terres de l’Ebre que haurà convocat dos consultes ciutadanes d’àmbit municipal i no referendari- sobre el futur del Garbeach, en què hi van votar menys de 1.000 persones, concretament un 8,6% del cens d’electors. Un 67% dels votants van optar aleshores per donar-li a la zona un ús mixt, combinant oci nocturn i activitat diürna, però l’abstenció majoritària va descafeïnar l’exercici de participació ciutadana i la crisi econòmica va impedir la reactivació de l’espai, tot i la millora de les condicions de les concessions dels locals per part de l’Ajuntament.

Ara, tot fa indicar que la consulta sobre el nom del poble tindrà molta més repercussió. Canal Terres de l’Ebre va recollir esta setmana diversitat d’opinions entre el veïnatge, entre els partidaris de mantenir el nom de Sant Carles perquè sempre ha estat així o perquè els agrada, i els favorables al canvi perquè els rapitencs mateixos utilitzen majoritàriament el nom de la Ràpita.

L’Ajuntament, governat per ERC amb majoria absoluta, ha anunciat que promourà “tot un procés participatiu” perquè “la ciutadania reflexione i tinga tota la informació”, en paraules de l’alcalde, Josep Caparrós. San Carlos de la Ràpita es va constituir oficialment com a municipi el 1838, però la idea d’aixecar-lo provenia del rei Carles III, que cap al 1980 va proposar un nou poblament a la zona que des de l’Edat Mitjana es coneixia com la Ràpita perquè hi havia una ràbida o torre de vigilància construïda pels musulmans, a la qual es va sumar un convent en temps de la reconquesta cristiana, segons la doctora en Història rapitenca Noèlia Borràs. Per tant, Sant Carles de la Ràpita -el nom no es va catalanitzar fins a l’actual període democràtic- va ser una nova població finançada per la corona i l’Estat. Des d’aleshores, només va ser la Ràpita dels Alfacs durant la guerra civil, en territori republicà, fins a l’arribada dels nacionals l’any 38. Alguns partidaris del nom la Ràpita apel·len tant a este component republicà com al passat medieval per a defensar el canvi de nomenclatura.

De villafranco al poblenou del delta

Si es materialitzés el canvi, seria el segon del segle en un indret del Delta, ja que encara el 2003 la Generalitat va canviar oficialment el nom de Villafranco del Delta -un altre projecte de poblament estatal, en este cas impulsat pel franquisme per a afavorir l’activitat humana a l’hemidelta dret- pel de Poblenou, al terme municipal d’Amposta, De fet, el topònim Villafranco ja gairebé no es feia servir popularment, si bé alguna associació en va agafar el nom.

L’hipotètic canvi de nom a la Ràpita tindria efectes com el del canvi de la senyalització i retolació oficial a tot el municipi -no només senyals de trànsit sinó també equipaments- o la modificació de les adreces postals ordinàries, però per exemple moltes associacions ja fan servir l’adjectiu rapitenc o rapitenca, sense la referència santoral, i l’Ajuntament ja ha apostat en molts àmbits, com el turístic, per la marca la Ràpita. Sí que s’anomenen Carles III la plaça de l’ajuntament o l’escola pública més gran del municipi.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 3 =

Últimes notícies