RIBERA D’EBRE // El nombre d’afiliats a la Seguretat Social durant el mes de juliol va créixer a totes les comarques de Catalunya. A 31 de juliol, la xifra de persones inscrites a les llistes de la Seguretat Social es va situar en 3.362.507, un 4,8% més respecte a l’exercici anterior i un 1,2% més en comparació al mes de juny. En termes interanuals, el Pallars Sobirà i el Tarragonès van registrar els increments més accentuats, amb variacions del 9,5% i el 9%, respectivament, segons les dades provisionals publicades aquest divendres per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Per altra banda, la Ribera d’Ebre i el Pla d’Urgell van experimentar els creixements més febles, amb una millora de l’afiliació del 2,8% i del 2,9% interanual, respectivament.
Pel que fa a les tres comarques més poblades de Catalunya, l’evolució en el nombre d’afiliats a la Seguretat Social va tornar a ser inferior a la mitjana catalana. En el cas del Barcelonès, l’increment va ser del 3,1% interanual; al Baix Llobregat, va ser del 3,4%, i al Vallès Occidental, es va situar en el 3,8%.
Per sexes, l’augment interanual del nombre d’afiliats va ser més elevat en les dones (+5,4%) que en els homes (+4,2%). Les úniques comarques on l’afiliació d’homes va créixer a un major ritme van ser l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i el Segrià. No obstant això, el 53,6% de les persones afiliades a data 31 de juliol eren homes, mentre que el 46,4% restant eren dones. El Barcelonès és la comarca on hi ha més paritat –els homes representen un 51,6% dels afiliats i les dones un 48,4%-, mentre que a la Noguera, el Pla d’Urgell, la Segarra i el Priorat, el percentatge de dones afiliades no arriba al 42%.
Un altre punt a destacar sobre les últimes dades és el fet que el nombre d’afiliats estrangers (+8,7%) va créixer a major ritme que el nombre d’afiliats de nacionalitat espanyola (+4,1%). De fet, en tan sols dues comarques es va donar la situació contrària. Són la Cerdanya, on els afiliats estrangers van augmentar un 4,1% i els de nacionalitat espanyola un 9,4%, i el Berguedà, on els estrangers van créixer un 3,6% i els espanyols un 4,2%.
Per altra banda, un 87,2% dels afiliats a Catalunya són de nacionalitat espanyola, mentre que la resta representen el 12,8%. La Segarra és la comarca on la proporció d’afiliats estrangers és més elevada (30,3%), seguida de l’Alt Empordà (22,7%), el Barcelonès (21,9%) i el Segrià (21,8%). A l’altra punta es troben el Berguedà i l’Anoia, on el percentatge d’estrangers es del 7,9% i del 8%, respectivament.
Quant als sectors econòmics, les afiliacions van créixer a tots els sectors, tot i que ho van fer de forma desigual. L’increment interanual al sector serveis va ser del 5,8%, impulsat pel comportament de comarques com el Pallars Sobirà (+12%) i la Selva (+11,4%). Al sector industrial l’afiliació es va incrementar un 2%, amb variacions destacades a la Cerdanya (+11,8%) i la Terra Alta (+8,4%).
La construcció va guanyar 7.428 afiliats respecte a l’exercici anterior, el que suposa un creixement del 3,6%. De nou, la Cerdanya es presenta com la comarca on més incrementar-se el nombre d’afiliats (+11,5%), seguida de l’Aran (+9,6%). Finalment, l’agricultura va ser el sector que