El Ple Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre ha aprovat adherir-se a l’Aliança Educació 360, una iniciativa d’àmbit nacional liderada per la Diputació de Barcelona, la Federació de Moviment de Renovació Pedagògica de Catalunya i la Fundació Jaume Bofill, que treballa per impulsar la innovació educativa al país. A petició de diverses escoles de la comarca, l’ens comarcal s’afegeix, així, a les més de 300 organitzacions i institucions que ja s’hi han adherit, compromeses amb abordar l’Educació des d’una perspectiva global i inclusiva, vinculada al territori i amb vocació de servei públic.
El repte és oferir més i millors oportunitats als veïns de la comarca, des de l’equitat, sense exclusions, facilitant que els riberencs construïsquen el seu propi itinerari vital i professional.
El Consell, a través dels serveis d’intervenció socioeducativa que presta als pobles, promourà que l’educació dels infants i joves riberencs transcendisca de l’ensenyament reglat, i que el Projecte Educatiu de les escoles i instituts estiga connectat amb els aprenentatges no lectius, de manera que tot allò que s’aprèn fora dels centres educatius siga reconegut i hi estiga connectat. El conseller d’Educació, Òscar Fortunyo, i el tècnic comarcal d’este àmbit actuaran com a interlocutors amb l’Aliança Educació 360.
Ajuts per a llibres i per a les llars d’infants
No és l’únic acord que ha pres el Ple comarcal en l’àmbit educatiu. També s’han aprovat les bases que regularan els ajuts per a llibres i per a l’assistència a les llars d’infants de la comarca, dins el conveni de col·laboració amb la Diputació de Tarragona, per este curs 2023- 24. Les bases es poden consultar al web del Consell Comarcal i s’hi pot optar fins al 18 d’octubre i el 16 d’octubre, respectivament.
Els ajuts per a l’adquisició de llibres estan destinats als alumnes d’Infantil, Primària, Secundària i Educació Especial, i contemplen subvencions d’entre 130 i 65 euros per a alumnes de 3 a 6 anys; d’entre 200 i 100 euros fins als 12 anys; i d’entre 250 i 125 euros fins als 16 anys, en funció de les necessitats particulars de cada escolar. Pel que fa a les subvencions als alumnes de les llars d’infants preveuen imports mensuals d’un màxim de 90 o 45 euros per aquells infants que facen ús del servei en horari de mitja jornada, i de 120 o 60 euros si assisteixen a la llar a jornada completa. Les bases aprovades recullen el barem de puntuació que estableix l’accés a la subvenció i l’import assignat pel Consell, en funció de llindars de renda, patrimoni, necessitats socials i diferents situacions familiars dels beneficiaris, com la custòdia compartida o casos de violència de gènere, entre altres, en alguns casos avaluades per part dels Serveis Socials.
Quotes municipals per cofinançar els Serveis Socials bàsics
Igualment, el Ple ha aprovat les quotes per cofinançar els Serveis Socials comarcals aquest any 2023, en total 140.934,72 euros a repartir entre tots els ajuntaments de la comarca, en funció dels veïns empadronats a cada poble. Aquesta partida es complementa amb una aportació equivalent del Consell Comarcal, fins al 33% del total de la despesa prevista per a l’Equip Bàsic d’Atenció.