HomeCulturaLa Sénia acollirà una jornada per recuperar jocs i balls tradicionals fomentant...

La Sénia acollirà una jornada per recuperar jocs i balls tradicionals fomentant al mateix temps l’activitat física

Amb el nom de ‘Xalera‘, la Sénia acollirà el pròxim 23 de setembre una jornada per fomentar la recuperació els jocs i balls tradicionals al mateix temps que la pràctica de l’activitat física. Es tracta de la seua primera edició d’esta iniciativa que vol també convertir-se en espai de trobada transfronterer, amb la participació dels veïns dels territoris limítrofs amb importants vincles històrics, socials i culturals, així com fomentar l’intercanvi intergeneracional.

La Secretaria General de l’Esport, el Departament de Cultura i l’Ajuntament de la Sénia, calculen que hi prendran part més de 200 persones, principalment famílies. La Generalitat treballa també per traslladar la seua celebració a altres indrets del país.

Una “alternativa” a les formes habituals de fer activitat física a partir dels jocs i dels balls tradicionals, segons ha remarcat el representant territorial de l’Esport, Joan Barberà. Este és un dels plantejaments centrals de Xalera, l’encaix entre dues pràctiques estretament vinculades, però que, poc sovint, acaben trobant un encaix explícit de forma coordinada. Ho faran, a més, en espais públics de socialització i no només de pas, com carrer i places.

El programa de la jornada del dia 22 preveu una rondalla matinal pels carrers per despertar el veïnat del poble i convidar-lo a participar. Es programaran jocs itinerants en diversos espais -amb una conferència específica sobre el tema. S’ha recopilat informació de personatges locals per cantar a l’antiga. També es representarà l’anomenat ‘ball del Poll’ així com diverses manifestacions de dansa autòctones antigues. Tampoc faltarà el dinar popular.

La ubicació de la primera edició d’esta jornada en un municipi com La Sénia no és casualitat. La seua ubicació singular en una zona estretament vinculada al Maestrat i el Matarranya reforça la vocació d’esdeveniment “transfronterer”. Els organitzadors, de fet, esperen una important participació dels veïns d’aquests territoris, amb vinculacions històriques amb les Terres de l’Ebre.

“La comunitat cultural que hi ha entre els pobles a banda i banda del riu Sénia, amb el Matarranya, és una relació que ha existit sempre, que ha tingut molta força i que esdeveniments com aquests van molt bé per reforçar. Tenim els mateixos jocs i les mateixes danses”, ha subratllat la directora territorial de Cultura a les Terres de l’Ebre i alcaldessa de la Sénia, Victòria Almuni.

La idea d’esta primera edició de la jornada és poder traslladar la fórmula a altres indrets. Barberà, en este sentit, confia que la seua celebració puga servir per “trencar una llança perquè altres pobles i territoris impulsen l’activitat física d’una altra forma que no siga esport o joc reglat”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 33 = 43

Últimes notícies