HomeSocietatLa Setmana Santa de Tortosa tindrà sor Lucia Caram com a pregonera...

La Setmana Santa de Tortosa tindrà sor Lucia Caram com a pregonera i una vintena d’actes programats

Amb la Setmana Santa gairebé a tocar, l’Agrupació de Confraries de Tortosa ha presentat el programa amb la vintena d’actes litúrgics i concerts musicals que tindran lloc durant estes festivitats. Es tracta d’uns dies, diu l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que, “més enllà de la tradició catòlica, la ciutat viu molt intensament, perquè són unes celebracions que van lligades a la cultura més nostra, que s’ha anat passant degeneració en generació”.

Enguany ja sí que es recupera tota la normalitat en la celebració d’estes dates, després que l’any passat es recuperessen molts d’actes però encara fos obligatori anar amb mascareta. Així, la presidenta de l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa, Cinta Fontanet, afirma que “enguany recuperem estes celebracions com abans de la pandèmia i tornem amb moltes ganes”.

D’entre la vintena d’actes programats, Roigé ha destacat els noms de dos persones que protagonitzaran la Setmana Santa tortosina 2023. D’una banda, la monja dominica, nascuda a Argentina, sor Lucia Caram, serà l’encarregada del pregó de la Setmana Santa Tortosina.

Roigé ha assenyalat que sor Lucia Caram “és una dona religiosa que des del primer dia ha estat al costat de la ciutat de Tortosa, treballant amb nosaltres per a ajudar les famílies més vulnerables. Un exemple n’és el projecte Invulnerables, en el qual hem treballat de la seua mà. Per tant, qui millor que ella per a pregonar la Setmana Santa tortosina”.

D’altra banda, enguany també es reivindica el paper de la música de les celebracions litúrgiques, i destaca Juanjo Grau, el director de la Banda Municipal de Música de Tortosa, que el passat dijous va presentar l’Opuscle de Setmana Santa. “Així es realça la música lligada a la Setmana Santa i el paper de la banda que sempre hi ha participat i ha estat present a les processons”, diu Roigé.

Seguint amb el fil musical, el divendres 31 de març hi haurà el concert del cor LaBinota a l’església de Sant Jaume de Remolins; i el dimarts 4 d’abril, el cor Mestral de Reus portarà l’estrena de Missa a 3 amb violins a la Catedral de Tortosa. Per a este últim concert, el cost de l’entrada serà de 5 €, i es pot adquirir al mateix Centre d’Interpretació de la Setmana Santa o a través d’ebreticket.cat.

Un dels actes destacats de la Setmana Santa Tortosina és la processó de la Passió, el Diumenge de Rams, en què habitualment participen un miler de persones: “una processó única que tenim a Tortosa”, apunta Roigé, i que comptarà amb la participació de la banda de la Misericòrdia i els Armats de la Sang de Reus.

Pel que fa a la resta de processons, Fontanet ha detallat que enguany, tornaran a sortir des de la plaça de la Catedral i que la processó del Silenci -la matinada de dijous a divendres 7 d’abril- arrancarà de la plaça Immaculada i recorrerà, de nou, el call jueu; i també ha animat tothom a participar en el Calvari, “ja que hi ha molta gent de Tortosa que no el coneix”.

D’entre la vintena d’actes, Fontanet ha destacat les conferències que tindran lloc al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa. La primera, el pròxim dijous 23 de març, que anirà a càrrec de Xavier Sirolla, membre de la Coordinadora de Confraries de Setmana Santa de Catalunya i que tractarà ‘De Rams a Pasqua. Recorregut per la Setmana Santa de Reus’.

La segona serà el dimecres 29 de març, a càrrec de Vicent Ruiz, membre de l’Agrupació de Confraries de Setmana Santa de Tortosa, i parlarà sobre ‘L’església de Sant Antoni i Sant Enric d’Ossó: dos actius clau del turisme religiós tortosí’; i el dimecres 5 d’abril hi haurà el cicle de conferències de la Confraria dels Hermanos.

D’altra banda, a l’església del Roser hi haurà la conferència ‘La Passió de Jesús continua. Els cristians perseguits, avui’, a càrrec de Sergio Rivas de l’associació Ajuda a l’Església necessitada. També hi haurà les tamborinades, a Remolins, el divendres, dia 31, i a Jesús, el 2 d’abril.

Accent en els més jóvens

Enguany, després de tres anys, l’Agrupació de Confraries ha recuperat el concurs de dibuix dels nens, perquè “són el nostre relleu i el que continuaran la tasca que fem”, diu Fontanet. És per això que, a més a més, també s’ha elaborat un quadern perquè els més menuts puguen conèixer els passos que hi ha de Setmana Santa a Tortosa.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 53 = 59

Últimes notícies