HomeEducacióLa Terra Alta impulsa un pla per fomentar les explotacions de joves...

La Terra Alta impulsa un pla per fomentar les explotacions de joves agricultors i ramaders

La Terra Alta estudia noves opcions de cultius i ramats. Sis productors agraris i ramaders de la Terra Alta rebran assessorament per a identificar noves oportunitats de negoci a través de la reorientació de les seues explotacions agràries o ramaderes o iniciant el procés de transformació i venda dels seus productes.
Primer es visitarà cada explotació i es farà una diagnosi de l’explotació i després es concretarà una pla d’actuacions amb un predisseny bàsic, un estudi de productivitat, un de necessitats, un cronograma i també una valoració econòmica.
La iniciativa forma part del projecte Terra Alta Més per a diversificar el sector agroalimentari de la comarca. El Consell Comarcal ha contractat l’empresa Agroassessor Farm Managers, que ja ha fet les primeres visites a les finques i s’ha reunit amb els productors.
La proposta està dirigida a microempreses i a autònoms agraris, amb un màxim de deu treballadors i una facturació inferior a un milió d’euros. S’han seleccionat explotacions diverses, de cirera, cabrum mixt (intensiu i extensiu), cultiu de bolets, mel i cereals, ametlla, i d’aprofitament del bosc per a generar biomassa. Quan es facen totes les visites a les finques, els productors presentaran un projecte a l’empresa assessora i s’iniciarà el procés per a millorar la competitivitat de l’explotació.
Els sis productors agraris tenen menys de 40 anys i tradició familiar agrària, i s’han interessat sobretot per la comercialització, una oportunitat per a “continuar fent de l’activitat agrícola un dels motors de la comarca” amb “alternatives davant les noves tendències productives i de consum”.
Han estat seleccionats entre catorze aspirants i per això el Consell Comarcal de la Terra Alta els ha demanat que compartisquen “de forma total o parcial” els resultats que obtinguen amb esta iniciativa perquè tinga “més impacte”.
El sector agrari i agroalimentari genera més d’un 30 % dels llocs de treball de la comarca. El projecte Terra Alta Més està finançat en un 10 % pel Consell Comarcal de la Terra Alta i en un 90 % pel Servei d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.

Noves oportunitats a ‘l’escola agrària

A banda de les famílies amb tradició agrària, un altre objectiu a la comarca és la formació de nous productors. En este sentit, l’Escola Agrària de Gandesa impartirà el curs vinent el reivindicat cicle de grau superior d’Olis, Vins i Viticultura.
Esta oferta formativa –juntament amb el cicle de grau mitjà d’Oli d’oliva i Vins-, suposa un salt qualitatiu en la formació agrària a la comarca. L’escola confia poder respondre a les moltes ofertes de faena que queden desertes, una situació “esperançadora” contra el preocupant despoblament i la falta de relleu generacional a la pagesia dels pobles terraltins.
“L’oli té molt recorregut per a fer a la comarca, més que el vi, i tenim un camp de formació enorme per a explorar”, ha destacat Ivan Busquet, director de l’Escola Agrària de Gandesa. El centre tindrà 25 alumnes cada curs.
Els dos cicles tenen una càrrega lectiva de 2.000 hores i combinaran formació teòrica, pràctica i dual –amb treball a les empreses-. Als cicles ensenyaran com funciona un celler i un molí, l’envasat de les begudes i els olis d’oliva, les faenes i el manteniment dels conreus, i la maquinària i les instal·lacions.
Busquet assegura que la professionalització del pagès “també implica formar-lo en tots els àmbits del sector, des de la producció, l’elaboració, la planificació, la logística, la comercialització, la fiscalitat i la internacionalització”, una aposta per a la qual el claustre “té moltes idees” i busca col·laboradors. “Si el pagès vol, ha de poder fer el seu producte, saber com treballar el seu cultiu per a aconseguir el producte que vol vendre, que tinga la formació agrària per a decidir què vol fer i quins serveis pot oferir”, ha apuntat Busquet.
De fet, la reclamació durant anys d’esta oferta formativa superior responia a la necessitat de formar jovent que “es quede” a la Terra Alta, “que implante noves idees”, que no només produïsquen, “sinó que transformen” el sector primari de la comarca.
Com ha assenyalat el director de l’Escola Agrària de Gandesa, “un dels problemes” que tenien actualment és que els estudiants dels seus cicles – joves d’entre 16 i 17 anys majoritàriament- encara no podien cobrir els molts llocs de treball que hi ha la comarca –per falta de vehicle propi i altres. “De faena, n’hi ha moltíssima, però per ara no podem cobrir-la amb els alumnes i abastir les empreses”, ha lamentat.
Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 3 =

Últimes notícies