Agendes compartides

Fa unes setmanes, el Think Tank Terres de l’Ebre va organitzar a Tortosa la jornada ‘Terres de l’Ebre: transformació econòmica de la mà de la natura i el benestar?’. L’entitat, nascuda fa poc més d’un any, ajuntava un centenar de professionals buscant respostes a com es pot contribuir al dinamisme i la prosperitat d’aquestes terres sense haver de renunciar a la sostenibilitat i al nostre estil de vida. Un objectiu compartit per la majoria, però amb tantes receptes i tan diverses, que portem anys donant-hi voltes sense treure’n l’aigua clara. Que les Terres de l’Ebre han estat un territori maltractat històricament és un fet que no admet rèplica. Aixecar la veu ens ha servit per fer-nos escoltar, guanyar pes en l’àmbit polític i administratiu i per despertar simpaties. Però fa l’efecte, d’un temps cap aquí, que hi ha qui vol convertir aquest maltractament en una mena de senya d’identitat territorial.

Els impulsors d’aquesta jornada van posar sobre la taula la necessitat de canviar els marcs mentals i la manera d’enfocar els reptes de futur emprant actius com la natura o l’estil de vida com a palanques per transformar la nostra economia. La novetat és el mètode: les agendes compartides, una estratègia -en marxa en altres punts del país, com el Bages o Lleida- que busca implicar tothom qui vulgui canviar les coses, en el marc de la col·laboració, la generació de coneixement i la suma de talent. A diferència de les estratègies actuals -i això és el més trencador- l’Administració és un agent més, però no el més important. S’acaba, per tant, amb allò d’anar a plorar a Barcelona o a Madrid com a única estratègia per obtenir alguna cosa. I s’acaba també amb la idea que sense consens no es progressa: la clau per poder avançar, de vegades, és deixar fora aquell que es resisteix al canvi.

Al nostre país, la idea dels think tanks està tradicionalment associada a les fundacions dels partits polítics. En canvi, als països anglosaxons, on tenen més tradició, són institucions rellevants en la definició de polítiques públiques. El Think Tank Terres de l’Ebre, format per professionals de disciplines diferents, és un indici que alguna cosa s’està movent a casa nostra. Però perquè la cosa mogui, els professionals de la queixa i els que viuen confortables en l’immobilisme haurien de fer-se a un costat.

Albert Mestre
Albert Mestre
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

7 + 2 =

Últimes notícies