HomeAgriculturaLa verema a la Terra Alta recull un raïm de gran qualitat,...

La verema a la Terra Alta recull un raïm de gran qualitat, a pesar de la míldiu

Els municipis de la Terra Alta són, des de fa poques setmanes, un anar i venir de camions ben carregats amb la collita de raïm d’enguany. Pagesos i temporers s’apleguen a les portes dels cellers i les cooperatives per a descarregar el treball de tot un any i que després es convertirà en el reputat vi de la Terra Alta.

Tot i les afectacions de la Covid i els protocols d’emergència, el principal enemic d’esta campanya ha estat el fong de la míldiu, i es calcula que farà caure entre un 20 i un 25% la collita de raïm a l’Ebre. Tot i això, el fruit d’enguany és de qualitat excel·lent, a causa de la climatologia dels darrers mesos. Des de la Denominació d’Origen Terra Alta es calcula que enguany la collita anirà sobre els 30 o 32 milions de quilos de raïm, una xifra sensiblement inferior als 40 milions de quilos de mitjana que es cullen amb unes condicions meteorològiques normals. Tot i això, les afectacions han acabat sent inferiors a la d’altres zones de Catalunya, on el fong ha destruït prop d’un 40% de la collita, com és el cas de l’Empordà. El secretari de la DO Terra Alta, Jordi Rius, destaca que “l’afectació ha sigut important” a causa de la míldiu, tot i que “les condicions climàtiques a la Terra Alta, amb un clima mediterrani i continental i el vent de cerç, ha reduït l’afectació respecte d’altres llocs”. 

Les afectacions de la míldiu se sumen a la Covid, que durant els mesos de confinament va comportar una reducció dràstica en les vendes de vi de la Terra Alta, sobretot en bars i restaurants, i va tancar els mercats internacionals. Des del Departament d’Agricultura  i les denominacions d’origen s’ha aprovat un protocol d’emergència per tal de reduir possibles afectacions de Covid, tant al camp com als cellers, que comportaria l’aïllament de qualsevol treballador que done positiu i també el tancament de les instal·lacions del celler fins a catorze dies si fos necessari.

Davant la possibilitat, doncs, que un positiu entre els treballadors durant la verema puga ocasionar nous efectes perjudicials al sector, des de la Denominació d’Origen Terra Alta s’ha impulsat una borsa de treball amb l’objectiu d’unir esforços i cooperar davant de qualsevol afectació. Esta borsa possibilitaria que els cellers s’ajudessen mútuament si algun d’ells hagués de confinar els seus treballadors o les seues instal·lacions a causa de la Covid. “Possibilita que una empresa puga cedir treballadors, magatzems o instal·lacions en generals a una altra, si es veigués afectada d’alguna manera per la Covid. Al sector del vi ens coneixem tots i tenim clar que cooperant serem sempre més forts”, destaca Jordi Rius. A hores d’ara, prop d’una vintena dels 61 cellers ja s’han inscrit a esta borsa de cooperació i podrien augmentar en els propers dies. Tot i això, des de l’inici de la verema no s’ha produït cap afectació per coronavirus al camp o als cellers terraltins.

Entre les principals destinacions d’enoturisme

L’enoturisme ha crescut de forma destacada en els últims anys a la Terra Alta. Era considerat l’assignatura pendent dels cellers i, durant els últims anys, han proliferat els actius turístics  i les activitats, que atreuen ja visitants d’arreu del país i de l’Estat durant, pràcticament, totes les èpoques de l’any. Durant el 2019, la Terra Alta va atraure uns 34.200 visitants, comercialitzant 64 productes turístics diferents i l’objectiu, segons el president del consell regulador, Joan Arrufí, és “duplicar-los en els propers anys”. Amb este objectiu, ja ha començat a funcionar la taula de l’enoturisme de la Terra Alta, una aliança entre el sector públic i privat, on són representats els cellers, la DO, el Consell Comarcal, l’associació de turisme rural de la Terra Alta i el patronat de turisme de les Terres de l’Ebre amb la finalitat d’impulsar iniciatives conjuntes per a impulsar el sector. “Ha de ser un treball conjunt, una aliança, que segur que aviat aconseguirà resultats concrets i visibles”, assegurava fa uns dies la presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta, Neus Sanromà. Arrufí ja ha marcat la fita, ambiciosa, “la Terra Alta s’ha de situar, en els propers anys, en una de les tres princiapals destinacions enoturístiques de tot el país i ser reconeguda en qualsevol indret”.

Els mercats

Actualment, la Denominació d’Origen Terra Alta exporta prop d’un 50% de la seua producció a mercats internacionals, sobretot del centre d’Europa, i l’altra meitat es comercialitza al mercat català. Davant la crisi sanitària de Covid i el confinament entre els mesos de març i juny, la producció de molts cellers va quedar-se sense vendre i, amb el vi d’enguany, es preveu que l’oferta d’ampolles al mercat siga major a la d’altres anys. Per això, i davant la possibilitat que alguns mercats internacionals puguen tancar-se de nou a causa de noves afectacions de la Covid, diversos cellers d’arreu del territori català ja han fet públic que optaran per reduir la producció durant la campanya d’enguany.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 7 = 9

Últimes notícies