HomeEntrevistes“La via europea ens donarà la raó, però abans poden estar-se dos...

“La via europea ens donarà la raó, però abans poden estar-se dos o tres anys més a la presó”

Pregunta: Com es troba la Sra. Forcadell? 

Resposta: Amb moltes ganes que això funcione. Portem 11 mesos que està tancada. És una manera que ella podrà dir què opina i què sent. És un canvi en la seua situació. 

P: Com viu el trasllat diari d’Alcalà Meco al Tribunal Suprem?

R: Pel que sé, el trasllat és en cotxe. Van a l’Audiència Nacional, allí fan un canvi entre Guàrdia Civil i Policia Nacional, i d’allí la porten al Suprem. Tot això dura més d’una hora i és feixuc. Sembla que no els porten emmanillats. 

P: La seua situació a Alcalà Meco ha canviat respecte del Mas d’Enric?

R: La presó és més vella, però el tracte està molt bé. El problema és la família, que per a parlar 40 minuts a través d’un vidre hem de passar tot un dia, entre avions i cotxes. 

P: Dimarts van tenir dificultats per a entrar a la sala del Suprem.

R: No va ser amb mala fe, va ser desorganització. La sala és petita i l’entrada està molt limitada. Van donar ordres als guàrdies que no dixessen entrar a ningú més. Hi havia una llista amb els 24 familiars i els guàrdies no ens coneixien. Al final vam trobar la persona que tenia la llista i vam entrar sense problemes. 

P: Dimarts vam escoltar la seua advocada, Olga Arderiu, que va apuntar que el seu cas l’hauria de portar el TSJC, on podria parlar en català sense traducció, no com al Suprem. Com viurà esta circumstància?

R: El que sé és que la traducció no és simultània sinó que parla, la tallen, i torna a parlar. Em va explicar que si això li ha de suposar que no l’entenguen bé, ho farà en castellà. Però ella vol parlar en català, és clar. 

P: L’advocada també va assenyalar que l’entrada en presó va estar injustificada perquè havia complert totes les mesures cautelars…. 

R: I ja porta 11 mesos. És molt fort això! Ho fan i ningú els pot dir res a esta gent. 

P: Figurava en els seus càlculs entrar a presó?

R: En principi no, però quan te criden i veus que les coses van mal dades… ja vam anar amb una bossa en roba. Encara que no ho vulgues, t’has de preparar. 

P: La setmana que ve li toca declarar. Quan?

R: En principi hi ha un ordre perquè declaren els dotze imputats. El primer serà Oriol Junqueras, però no tenim la certesa que serà en l’ordre que ens han dit els advocats. La Carme seria l’última o la tercera començant pel final, abans o després que Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Podria ser dimarts, dimecres o dijous. 

P: Tenen tota l’esperança posada en el tribunal d’Estrasburg?

R:  Pel que sembla, ens donaran la raó segur. El problema és el temps que han d’estar a la presó abans d’arribar a Europa. Igual dos o tres anys. Això és una animalada. A Otegi li van donar la raó al cap de sis anys a la presó. No és la solució òptima. 

P:  Un dels motius pels quals va decidir ingressar al Mas d’Enric és per la proximitat amb Xerta i per facilitar les visites de la seua família. Com ho han viscut estos mesos?

R: Estant a Tarragona teníem una hora de viatge. No és el mateix que anar a Madrid: aixecar-se a les cinc, agafar un cotxe, un avió, llogar un cotxe a Madrid, anar a la presó, parlar 40 minuts i tornar a fer el camí invers. Al Mas d’Enric en un matí anàvem i tornàvem. Per a la família era molt millor, sobretot per la seua mare, que és molt gran. Per a ella anar a Madrid és molt dur. 

P: Ha sentit el suport de les Terres de l’Ebre?

R: I tant. Al Mas d’Enric quasi cada dia hi havia un acte o un reconeixement. Això ajuda. Encara que no ho sent directament des de la presó, li arriba per les notícies i les visites. És molt important per a ella. 

P: La Sra. Forcadell ha explicat que quan acabe tot plegat vol dedicar-se a la defensa dels drets de les dones.

R:  Realment no hem parlat del futur. Fins que no es resolga això… és molt aventurat. Però ella en essència té molt assumida la defensa del català i el feminisme. I crec que no deixarà mai de defensar-ho, surte com surte això. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 58 = 68

Últimes notícies