HomeEntrevistes“La vida útil de les nostres nuclears pot allargar-se com a mínim...

“La vida útil de les nostres nuclears pot allargar-se com a mínim fins als 60 anys”

Què li devem, a l’energia nuclear?

Ens permet generar electricitat amb un gran estalvi d’emissions de gasos d’efecte hivernacle i de contaminació ambiental. La tecnologia nuclear també té aplicacions en la medicina i la construcció. Podem radiografiar ponts i controlar plagues. És un tipus d’energia que ens permet, fins i tot, explorar l’espai exterior.

Però ningú vol una nuclear al costat de casa.

El naixement de l’energia nuclear amb la bomba atòmica va crear un estigma que encara és viu. Malgrat que, des de llavors, els usos civils i militars han seguit camins diferents.

 

Els desastres de Txernòbil i Fukushima no han ajudat.

Són casos diferents. A Txernòbil, que tenia un disseny d’origen militar, hi havia mancances de seguretat, com l’absència d’edifici de contenció. Als Estats Units, als anys 70, va haver-hi un greu accident amb fusió de nucli i no es va alliberar radiació precisament perquè existia aquesta estructura, com a la resta del món. Txernòbil no pot extrapolar-se.

Diu que a Fukushima no hi va haver víctimes.

Cap ni una provocada per la radioactivitat de l’accident de la nuclear. Els morts els va provocar el tsunami. De Fukushima sí que hem après moltes coses. Allí els generadors estaven a una cota massa baixa per a resistir un tsunami com aquell. A Ascó s’ha estudiat bé i en cas de trencament de les preses de l’Ebre, la central no corre risc d’inundar-se.

La població del voltant d’una nuclear rep més radiació?

Ens arriba més radiació de la mateixa natura que per viure al costat d’una nuclear. El 2009, el Consell de Seguretat Nuclear i la Universitat Carlos III van fer un ambiciós estudi epidemiològic que va concloure que la població que viu a la vora d’una central no té més risc de contraure càncer que la resta.

El moviment antinuclear advertix de riscos.

És molt fàcil mentir i espantar amb l’energia nuclear. Reconec que ens cal fer més pedagogia. I si no se n’ha fet fins ara és perquè s’ha considerat que no feia falta. Perquè la població està tranquil·la, l’electricitat es ven i les centrals són segures.

La concentració de nuclears al sud de Catalunya sempre s’ha vist com un greuge.

Les centrals s’instal·len sempre al costat del mar o de rius, on poden refrigerar-se. També preferentment en zones poc poblades. I són font de riquesa econòmica.

Què fem amb els residus?

Deixar marxar el magatzem de residus, i el centre de recerca associat, va ser una oportunitat perduda. En algun lloc s’haurà de fer.

França és el país amb major dependència nuclear. Alemanya, en canvi, tanca nuclears.

França té pocs recursos energètics. Ni carbó, ni petroli, ni gas. Durant la crisi del petroli va construir 58  centrals. Alemanya, en canvi, amb un moviment ecologista molt potent, la meitat de l’electricitat la produïx el carbó. Això fa que contamine més que França. Cada any moren 7 milions de persones per la contaminació a tot el món. Però sembla que això no preocupa els antinuclears.

S’acaba la vida útil de les nuclears a casa nostra.

S’acaba la vida de disseny, no l’útil. Es van dissenyar per a 40 anys per a poder amortitzar la inversió. Eren càlculs molt conservadors. Avui la mitjana d’edat de les nuclears a Espanya és de 33 anys, però poden funcionar sense problema com a mínim fins als 60. Als Estats Units algunes centrals tenen llicència per a operar fins als 80 anys.

Això ho decidirà el govern.

El govern del PSOE porta al programa tancar les nuclears. També ho portava Zapatero i no en va tancar cap. Saben que no poden tancar-les.

Per què?

Perquè a Espanya no podem dependre només de les renovables, que tenen molta variabilitat. Si volem eliminar fonts contaminants, com el gas o el carbó, la solució passa per compatibilitzar renovables i nuclears. Tancar nuclears vol dir contaminar.

Les energies tenen ideologia?

De sempre, els pronuclears han estat considerats de dretes i els favorables a les renovables d’esquerres. Costa d’entendre. En qualsevol indústria, les energètiques també, hi ha empresaris i treballadors. L’antiga URSS i la Xina tenen moltes nuclears.

Vostè diu que acceptar l’energia nuclear passa per tenir la ment oberta.

Els prejudicis ens condicionen sempre. L’energia nuclear, a més d’electricitat, produïx temor. Una temor basada en el desconeixement.

Aprofita les xarxes per a desfer mites sobre l’energia nuclear.

Vaig començar amb Fukushima, en veure tanta desinformació. Ningú parlava de manera seriosa. Avui tinc vora 60.000 seguidors a Twitter (@OperadorNuclear). I Planeta m’ha encarregat un llibre que aviat publicarem.

Què hi explicarà?

Desmunto tots els mites. Com el que assegura que una central nuclear pot explotar. És físicament impossible. O que les torres de refrigeració emeten radioactivitat; de fet són equips no nuclears amb una funció ecològica, la de no escalfar l’aigua del riu.

Albert Mestre
Albert Mestre
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies