HomeSense categoriaLa xarxa ambulatòria de salut mental de l'Ebre, pionera en incorporar sales...

La xarxa ambulatòria de salut mental de l’Ebre, pionera en incorporar sales d’estimulació multisensorial per a menors

Els infants i joves amb problemes de salut mental de les Terres de l’Ebre són els primers a Catalunya en treballar la integració multisensorial a la xarxa ambulatòria. Les sales Snoezelen són habituals en centres residencials però és el primer cop que s’apliquen en teràpies ambulatòries. A través dels jocs i els estímuls, les terapeutes ajuden a millorar problemes d’equilibri, alimentaris, d’autonomia o de sensibilitat tàctil o auditiva, entre molts d’altres. Impliquen en aquests processos a les famílies i controlen l’estimulació en sessions d’uns 45 minuts. Ja s’hi atenen 75 pacients d’entre 5 i 17 anys amb discapacitat intel·lectual, TEA o TDAH i no es descarta ampliar-ho a altres trastorns psiquiàtrics.

Les noves sales tenen elements com una piscina de boles, un llit d’aigua sonor, gronxadors, un rocòdrom, trapezis, fils de llum, projectors i altres estimuladors de l’olfacte i el tacte. Amb aquests aparells es treballen dèficits en integració sensorial que dificulten el desenvolupament d’aquests nens i joves amb problemes de salut mental. “Són nens amb problemes quan els toquen, els molesta alguna roba, que corren molt i es cansen molt ràpidament”, ha exemplificat Célia Robles, terapeuta ocupacional.

A la sala, bàsicament, hi juguen perquè “el sistema nerviós central generi canvis i tinguin respostes adaptades”. “S’organitzen millor, milloren els comportaments, disminueixen l’activitat, són més autònoms, participen més o tenen un millor rendiment acadèmic”, ha assenyalat Robles. Les experiències les controlen les terapeutes, en sessions de 45 minuts, i les van complicant “per a què la resposta sigui cada cop més segura i elaborada”. “A un nen, per exemple, que té problemes per posar-se el pantalons de peu o perd l’equilibri quan es corda les sabates, li genera inestabilitat. Amb els jocs, poc a poc, treballen la seguretat de fer aquelles experiències i la relaxació perquè se’ls quedi gravat”, ha explicat la terapeuta. També s’implica a les famílies “per afavorir el vincle i millorar les relacions familiars perquè són el suport per millorar la qualitat de vida dels usuaris”.

S’hi atenen pacients de 5 a 17 anys amb discapacitat intel·lectual. La psiquiatra Cristina Vila, directora Medica de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, ha avançat que el servei s’ampliarà a altres trastorns psiquiàtrics davant l’eficiència demostrada en TDAH i Trastorns de l’Espectre Autista (TEA)i de les possibilitats que ofereixen les sales per treballar “alteracions sensorials” en altres tipus de malaltia de salut mental.

Les sales s’han habilitat a la Unitat Polivalent de Salut Mental d’Amposta amb una inversió de 32.000 euros, que ha finançat en una quarta part l’Obra Social ‘La Caixa’. La sala Snoezelen és una experiència que prové d’Holanda, sota una teoria que pretén crear un entorn de benestar. Es passen unes proves estandarditzades i amb els diagnòstics sensorials es fan diferents treballs. “Hi ha nens que no registren estímuls i altres els registren de manera molt intensa”, ha explicat la psicòloga clínica, Anna Ródenas. Amb els aparells proporcionen experiències controlades. “Especifico de manera controlada perquè permet regular la intensitat, la duració i la freqüència dels estímuls visuals, tàctils, auditius, a través d’una tableta”, ha detallat Ródenas.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

32 + = 42

Últimes notícies