La Unitat d’Expertesa de Síndromes de Sensibilització Central (UESSC) de l’ICS Terres de l’Ebre ha reprès amb força les activitats grupals multidisciplinàries destinades a les persones que pateixen fibromiàlgia al territori, després d’un període de pausa causat per la pandèmia.
Des de la creació de la UESSC Terres de l’Ebre, l’any 2018, fins al moment actual, prop del 70% de les 1.400 persones diagnosticades amb fibromiàlgia al territori han pogut participar en la teràpia grupal. El 2023 ja es van reprendre 9 grups, després de l’etapa de covid-19 en què les sessions es feien de forma telemàtica, i enguany està previst impulsar grups a tots els equips d’atenció primària (EAP) del territori.
La Dra. Rosa Caballol, coordinadora de la UESSC Terres de l’Ebre, destaca la importancia d’aquest enfocament: “L’abordatge multi i interdisciplinari grupal per a pacients amb fibromiàlgia des de l’Atenció Primària (AP) ebrenca està en creixement. La tasca col·lectiva dels diferents professionals ha estat fonamental per reprendre el suport a les persones que viuen amb aquesta condició”.
El mètode de teràpia grupal multidisciplinari ofereix una varietat d’opcions de tractament, que inclouen educació sanitària, exercici terapèutic, teràpia psicològica, relaxació i mindfulness. Aquest abordatge es pot realitzar de forma simultània i propera gràcies a la xarxa d’infermers referents de cada EAP amb el suport de l’equip de professionals de la UESSC format per una infermera i una metgessa d’AP, una psicòloga, una fisioterapeuta i una reumatòloga de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC). La incorporació recent dels psicòlegs REBEC i fisioterapeutes d’AP ha facilitat el treball interdisciplinari i ha permès impulsar més grups al mateix temps.
Caballol detalla que l’abordatge consisteix en “14 sessions setmanals de 2 hores amb 15 pacients, on intervenen els diferents professionals. Per a fer-ho possible, els professionals es formen periòdicament en neurociència del dolor, fibromiàlgia, així com en els continguts de les sessions i en dinàmica grupal”. Això no només proporciona una atenció integral, sinó que també garanteix la consistència i l’equitat en el tractament als pacients de tot el territori.
La intervenció des de l’àmbit qualitat que porta a terme la UESSC s’avalua mitjançant uns indicadors d’evolució que s’estudien des del 2018, d’aquesta manera ha nascut un projecte de recerca que pròximament donarà a conèixer resultats.
La fibromiàlgia és només una de les condicions agrupades sota la denominació de la síndrome de sensibilització central (SSC), que també inclou la sensibilitat química múltiple i la síndrome de fatiga crònica. Precisament, la UESSC Terres de l’Ebre també ha impulsat grups de teràpia de pacients amb fatiga crònica.
Maria Ferré, gerent de l’ICS Terres de l’Ebre, conclou que, a través d’aquest enfocament multidisciplinari i grupal, “la UESSC Terres de l’Ebre està treballant activament per a millorar la qualitat de vida de les persones afectades per les Síndromes de Sensibilització Central. Cal posar en valor el treball en equip dels i les professionals, fet que repercuteix en la qualitat de l’atenció”.