HomeMedi AmbientL’Ajuntament de Deltebre planteja un nou dragat a la desembocadura del riu...

L’Ajuntament de Deltebre planteja un nou dragat a la desembocadura del riu Ebre

Tres anys després d’haver actuat a la bocana del riu Ebre amb un dragat extraordinari, l’Ajuntament de Deltebre està en disposició de poder tornar a actuar a la desembocadura del riu Ebre. En les últimes setmanes el calat de la desembocadura “s’ha reduït fins a 1 metre en determinats punts, cosa que fa molt difícil l’entrada i sortida d’embarcacions”, ha explicat el secretari de la Confraria de Pescadors Sant Joan de Deltebre, Pasqual Chacon.

Licitació i permís per a actuar

De fet, l’Ajuntament de Deltebre ja fa mesos que treballa per a poder actuar esta primavera a la desembocadura i ja en la Junta de Govern del passat 20 d’octubre de 2021 es va traure a licitació el projecte de manteniment del calat mínim a la desembocadura del riu Ebre i que ja preveia actuar entre els mesos de febrer i juny de 2022 si les condicions ho requerien. A més, l’Ajuntament ha sol·licitat i ha obtingut un nou permís del Departament de Territori per a poder actuar a la bocana, un permís que tindria una durada d’un any, segons ha explicat el tinent d’alcaldia de Deltebre Territori, Francisco Castro.

L’abril del 2019, en el primer dragat realitzat per l’Ajuntament de Deltebre es van extraure al voltant de 1.500 metres cúbics d’arena i es va definir un calat de 250 cm, i per a poder realitzar estar actuació es va contractar una embarcació de més de 60 metres, equipada amb maquinària específica per a permetre l’extracció de la sorra.

Solucions estructurals

Deltebre, ha plantejat de nou el dragatge de la bocana, davant la “inacció” de les administracions a un problema “sistèmic i estructural del Delta”. Castro ha recordat que el problema a la bocana “és repetitiu” i que afecta greument al sector pesquer i nàutic del port fluvial de Deltebre.

“Cada any ens trobem amb el mateix problema, i els pescadors i les empreses nàutiques de Deltebre ja saben que hi ha un període de temps en què no poden sortir a la mar o han de dixar les barques a altres ports per a poder faenar. Això no ho podem permetre, no podem dixar 40 o 50 famílies sense poder desenvolupar la seua activitat per una inacció de les administracions”.

Castro ha insistit a reclamar solucions estructurals: “Se’n parla molt, de projecte de moviment de sorres al Delta, però en cap moment es parla de dragar la bocana del riu”. Ha recordat que el procediment per a dragar a la bocana és costós, ja que requerix de permisos, de licitacions de projecte i de trobar l’empresa adequada en disposició d’actuar: “Tots els anys la situació és la mateixa, les administracions ho han de tindre previst i actuar quan siga necessari”.

Segons Castro, des de l’Ajuntament s’intentarà que el cost del dragatge siga assumit per les administracions superiors, “però si ningú se’n fa responsable, dragarà l’Ajuntament”.

Des de la Confraria de Pescadors, el secretari Pasqual Chacon, ha explicat que en els darrers dies les embarcacions del port de Deltebre ja no han pogut ni entrar ni sortir per la bocana, i que ara caldrà esperar el pas del temporal Cèlia per a valorar en quin estat ha quedat el pas per la desembocadura. Chacon també ha insistit a reclamar solucions estructurals: “Cal un manteniment constant a la bocana. No podem estar a expenses dels temporals. Calen solucions a llarg termini”, ha reblat.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

45 + = 54

Últimes notícies