Dimecres passat, 5 de març, se signà l’escriptura notarial de compra-venda per la qual l’Ajuntament de Flix adquireix als hereus de la família Fontanilles Riello l’edifici ubicat al núm. 10 de la Plaça Major, a més d’una finca rústica ubicada a la partida de les Illes. La destinació de tots dos serà, pel que fa a la la finca urbana, com a punt d’informació turística a més que com a valor afegit conté elements patrimonials a conservar com la cana i el rellotge de sol; i la finca rústica, com a salvaguarda d’espai protegit (una part està dins la Reserva de Fauna Salvatge del Meandre) i de patrimoni històric, ja que limita amb el Castell Nou i té trinxeres de la guerra civil.
El document fou signat pels tres germans Jaume, Ramon Josep i Joan Joaquim Fontanilles Riello, i el batlle de Flix, Francesc Barbero Escrivà.
El batlle de Flix, Francesc Barbero, va agrair els membres de la família Fontanilles Riello que haguessin prioritzat la venda d’aquests dos béns immobles a l’Ajuntament de Flix. Així mateix, pel que a l’edifici de la Plaça Major, el batlle ha manifestat que es restaurarà properament per ubicar-hi l’oficina de turisme a la planta baixa.
Un edifici singular
L’edifici del núm. 10 de la Plaça Major (conegut popularment com a Casa Fontanilles), fa cantonada amb el carrer de Lleida, on també hi té un accés (el núm. 1, segons el Padró Municipal). L’edifici té una altura corresponent a planta baixa, dos plantes pis i sotacoberta, amb una superfície per planta de 73 m², per tant, la superfície construïda és de 292 m².
Per les seues característiques, l’edifici podria haver estat construït al segle XVII segons l’opinió d’alguns historiadors. Dins de la Plaça Major es troba ubicat en un lloc destacat. En aquest espai municipal des del segle XIV fins al 1951 s’hi celebrava el mercat setmanal, des que el 1360 el rei Pere III atorgà a Flix aquest privilegi. En relació amb aquesta antiga activitat del mercat, a la façana de l’edifici que dóna a la Plaça Major hi ha dos elements que n’estan relacionats i que s’han esmentat més amunt:
- La mitja cana, una barra de ferro de 78 cm incrustada a la part inferior dreta de la façana. És un antic estri per mesurar que podia ser usada tant pels antics mercaders com pels seus clients. L’estat de conservació és acceptable, tot i que està lleugerament deformat i afectat pel rovell. La seva ubicació fa que aquest espai es conegui popularment a Flix com lo cantó de la Cana.
- El rellotge de sol situat a la part superior de la façana. Era important la presència d’aquest element a la plaça per al compliment de l’horari del mercat. Està molt deteriorat; sols es conserva en bon estat la part del relleu amb una figura d’un sol d’on surt i se sosté el gnòmon.
Així mateix, a la part de la façana del carrer de Lleida es van poder identificar uns elements que al seu dia van servir per sostenir uns antics perxis.
Al marge d’aquests elements exteriors, val a destacar la descoberta el 1991 d’uns dibuixos gravats en una de les parets interiors d’un dels habitatges. En general, representen soldats en formació de combat. Per les seves característiques, els gravats podrien datar-se al segle XVII.