HomeSense categoriaL’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i Aqualia arriben a un acord i...

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i Aqualia arriben a un acord i anul·len els contenciosos

BAIX EBRE // L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i l’empresa concessionària d’aigües al municipi, Aqualia, posen punt final als procediments judicials iniciats el 2017, amb l’acord entre les dos parts i la signatura d’un nou conveni. Així, doncs, queden anul·lats els contenciosos presentats per l’empresa al consistori pel deute milionari generat entre el 2009 i el 2015 -en el mandat del convergent Andreu Martí-, i este ja no haurà de fer front als 2,5 milions d’euros que els va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a mesura cautelar. En declaracions a L’Ebre al Dia de Canal Terres de l’Ebre, l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni, afirma “estar satisfets i contents de posar fi als litigis entre l’administració local i l’empresa concessionària de l’aigua” i detalla que es tracta d’un “acord favorable i lluitat per les dos parts”.  

Els fets es remunten a l’any 2009, durant el mandat del convergent Andreu Martí, en què es va modificar el contracte amb la companyia d’aigües municipal i va incrementar-se substancialment l’aportació municipal amb l’objectiu que l’empresa recuperés 6 milions d’euros d’inversió, malgrat que en el contracte d’adjudicació del 2004 va quedar estipulat que es tractava d’una aportació a fons perdut que feia l’empresa. Amb l’arribada dels republicans, encapçalats per Gaseni, l’Ajuntament va revisar el contracte amb Aqualia, per tal de renegociar el model de retribució d’1,60 euros per m3, que havia generat un deute entre el 2009 i el 2015 de 4,2 milions d’euros. 

Esta modificació del contracte va ser declarada nul·la el 2018 per l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar, que comptava amb l’aval de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat. Així es retornava a les condicions inicials del contracte adjudicat el 2004, en què este organisme jurídic donava la raó al govern municipal en defensar que l’empresa ja podia cobrir els costos de l’explotació i obtenir beneficis industrials. 

Entremig, l’any 2017, Aqualia va presentar un contenciós contra el consistori pel deute milionari generat entre 2009 i 2015, després que l’empresa s’oposés a pagar-ho. Els jutjats de Tarragona van desestimar l’adopció de mesures cautelars, però l’empresa va recórrer esta decisió al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que va estimar parcialment la demanda i obligava el consistori a pagar el 50% del reclamat, uns 2,5 milions d’euros com a mesura cautelar. Al mateix temps, però, el tribunal obligava l’empresa a presentar un aval bancari de la mateixa quantitat econòmica, a l’espera de la sentència definitiva. 

Ara, l’ens municipal i Aqualia han arribat a un acord, a partir del qual l’empresa renuncia als contenciosos presentats al consistori, que obtindrà un estalvi importantíssim per a les arques municipals. A més, la retribució municipal és d’1,22 € per metre cúbic, quan abans l’empresa havia arribat a reclamar 2,58 €/m3. 

Si les reclamacions de l’empresa s’haguessen acceptat i no hagués quedat nul·la la modificació del contracte del 2009, des del consistori assenyalen que s’haurien vist obligats a augmentar el rebut de l’aigua dels ciutadans per a fer front als costos de retribució de l’empresa, que, segons indica La Cala RTVE, haurien suposat un increment de més de 15 milions d’euros pel milió de metres cúbics contractats amb l’empresa, durant els 8 anys de concessió. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

71 + = 74

Últimes notícies