L’Ajuntament de Tortosa i la fundació Hàbitat3 han signat avui un conveni per promoure conjuntament l’habitatge social per a famílies en situació de vulnerabilitat a la ciutat. En concret, el conveni preveu que Hàbitat3 posarà a disposició de l’Ajuntament una desena d’habitatges durant el pròxim any per tal que els pugui destinar als seus programes d’habitatge social.
L’acord l’han signat avui l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i el director d’ Hàbitat3, Xavier Mauri, que ha recordat que “Ni entitats ni ajuntaments podem afrontar sols aquest problema. Però amb acords com aquest sumem tots: Hàbitat3 aportant pisos gràcies al suport de la Generalitat i els ajuntaments aportant garanties, assumint costos de gestió i fent l’acompanyament social que necessiten les famílies allotjades”.
Hàbitat3 aportarà 10 d’habitatges de la seva titularitat per destinar-los a lloguer social amb preus molt assequibles per a persones derivades pels serveis socials de l’ajuntament de Tortosa. La fundació els adquireix exercint el dret de tanteig o realitzant compres directes a propietaris particulars o societats i els finança a través de préstecs atorgats per l’Institut Català de Finances.
Per la seva part, l’Ajuntament donarà suport a Hàbitat3 en la cerca immobiliària dels habitatges, que estaran distribuïts arreu de tot el municipi, i serà el responsable de comunicar i adreçar a la fundació els usuaris susceptibles d’accedir a aquests habitatges per tal que se’ls ofereixi un lloguer social. També assumirà els costos de gestió fent una aportació econòmica anual i garantirà el seguiment social i acompanyament de les famílies allotjades.
El conveni entre l’ajuntament i Hàbitat 3 permetrà fomentar i potenciar el treball en xarxa entre diferents administracions públiques i entitats per tal d’incrementar els recursos en l’àmbit de l’habitatge.
Sobre Hàbitat3
Hàbitat3 és una fundació impulsada l’any 2014 per la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social per donar resposta conjunta a les necessitats d’habitatge entre persones en risc d’exclusió social. El seu objectiu és aconseguir habitatges que es puguin oferir en lloguer a preus molt baixos, ajustant-se al màxim a les capacitats de pagament de les famílies ateses. La Fundació actua prioritàriament a Catalunya, al servei de les 35 federaciones que aglutinen més de 3.000 entitats socials i que integren la Taula del Tercer Sector, i al servei de les Administracions Públiques.
Ha signat convenis en el marc de polítiques i programes d’habitatge amb els ajuntaments de Barcelona, El Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Esplugues de Llobregat, Castelldefels, Vilassar de Dalt, Vilafranca del Penedès, Granollers, Amposta, La Seu d’Urgell, Lleida, Reus, Tarragona i Manresa i amb el Consell Comarcal del Baix Ebre; també gestiona serveis d’assessorament sobre el dret a l’habitatge per ciutadans i equips municipals en col·laboració amb els ajuntaments de Sant Pere de Ribes, Sant Cugat del Vallès, i Vilassar de Dalt.
Actualment, és l’entitat que gestiona més habitatges socials a Catalunya (més de 900, dels quals 185 han estat comprats per la Fundació) on viuen unes 2.600 persones i l’única que actúa a tot el país i en col·laboració amb tot tipus d’entitats socials.
La Fundació i el 2019 va rebre el premi d’or dels World Habitat Awards com a millor iniciativa d’habitatge del món.