HomeMedi AmbientL’alumnat de l’escola Port Rodó s’ha convertit en el protector del tritó...

L’alumnat de l’escola Port Rodó s’ha convertit en el protector del tritó palmat

Aquest matí s’ha realitzat una activitat d’educació ambiental organitzada pel GEPEC-EdC en la que ha participat tot l’alumnat de l’escola Port Rodó de Campredó amb l’objectiu de millorar l’hàbitat del tritó palmat (Lissotriton helveticus), una espècie en perill que viu molt a prop de l’escola.

En el marc del projecte “Millora de la zona humida del Marjal de Campredó” com una activitat més dels Apadrinaments LIBERA 22-23 promocionats per Ecoembes i SEO Birdlife i la col·laboració de l’Ajuntament de Campredó, l’alumnat ha fet neteja de l’espai, que es troba al costat d’un polígon industrial i malauradament s’hi acumula una gran quantitat de deixalla, han fet plantació de diferents espècies d’arbres i arbusts que després han regat i han participat en una activitat dirigida pel personal tècnic del Centre Ictiològic del Parc del Delta que ha mostrat com fan el seguiment del tritó i quines son les seves eines de treball.

El Marjal de Campredó

Els marjals havien estat emprats anteriorment com a terres de conreu. Per desenvolupar l’horta en la plana al·luvial va caldre drenar els marjals amb diverses sèquies que recullen les surgències dels diversos brolladors i, en abaixar el nivell de sobreeiximent, abaixen també el nivell freàtic local de l’aqüífer, possibilitant els conreus i rebaixant el nivell d’humitat als fonaments de les edificacions actuals.

Aquest reg de drenatge va permetre la plantació de magraners, garrofers i oliveres, que encara sobreviuen en els marges més eixuts de l’espai.

L’any 2010, Acuamed va finalitzar unes actuacions de restauració de la zona del marjal emmarcades en un projecte anomenat “Restauración de zonas húmedas de la plana de inundación (Tarragona)”. Fins l’any 1983 es coneixia l’existència d’una petita població de samaruc (Valencia hispanica).

Actualment, aquesta espècie ha desaparegut degut a l’expansió de la gambúsia (Gambusia holbrooki). A part de les espècies d’aiguamolls més comunes, hi destaca la presència del tritó palmat (Triturus helveticus). Aquesta espècie ha desaparegut de la major part de les zones
humides. La població del Marjal de Campredó, és la més abundant de les Terres de l’Ebre.

L’any 2020, l’ajuntament va executar un projecte de restauració d’aquest espai en la que va crear noves basses per la recuperació d’aquesta espècie, va eliminar espècies de vegetació exòtiques invasores, va retirar deixalles i va instal·lar refugis per diferents aus i ratpenats.

Foto: Gepec

Supervivència del tritó palmat

Actualment, existeixen reductes de poblacions a les Terres de l’Ebre. Les més importants la dels Marjals de Campredó (origen autòcton) i la serra del Montsià, que es tracta d’una població introduïda. Al Delta era una espècie que es troba associada al riu i a la vegetació de ribera.

Arran del seu estat crític les obres del projecte de recuperació dels Marjals de Campredó, van propiciar prendre mesures urgents per tal d’assegurar la seva supervivència.

Els mostrejos de les poblacions al Marjal de Campredó, han constatat la seva permanència. Sembla ser un important reservori natural de l’espècie.

Gestionar adequadament aquesta zona i mantenir-la és un element clau per la supervivència de l’espècie.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

21 + = 27

Últimes notícies