L’ama del carxofar

Mentre espero que el meu pagès torni de fer la revolta, reflexiono sobre els temps que vivim. Una nova revolució que es fa sentir arreu d’Europa, amb pagesos i tractors marxant, tallant vies principals i autopistes per donar valor a la feina més vella i necessària del món; la de produir els aliments que mengem per sobreviure. Alimentar la població no és un menester menor.

Ara que imperen les xarxes socials i les fotos, on tots volem alvocats, xia, baies de goji i llet de coco, jo segueixo aquí i soc l’ama del carxofar, no perquè vulgui manar, sinó perquè està en la meva naturalesa destacar.

Nascuda d’una bella flor lila, en els mesos de tardor i hivern a la vora del Mediterrani, en terrenys alcalins i rics en minerals del delta de l’Ebre i del Llobregat. Tinc la missió d’alimentar no només el cos, sinó també l’esperit, a més de satisfer al paladar amb el meu sabor plaent.

Soc contradictòria, dolça i amarga alhora, soc l’ama de les trobades envoltada de familiars i amics; a foc lent a l’abric de les brases i ben amarada de l’oli daurat de les oliveres. Has de saber assaborir-me, però també donar-me el valor just que mereixo, ja que és la feina de mesos de conreu, i és ciència moderna dels aliments, que es vinguda d’antics coneixements. És el treball i l’esforç de la pagesia de les nostres contrades.

Quan em despullis, no facis malbé les meves fulles, emplenant amb elles el cub de l’orgànica de manera frívola i despietada. Ans al contrari, fes un bon caldo depuratiu amb elles, per espantar els mals esperits i la mala bava.

Soc bona companya a les nits, en sopars de truita; i faig un gran matrimoni amb els alls tendres. Una truita de carxofes i alls tendres demano perquè és excelsa i sublim, no pas suflés, esferificacions ni escumes.

Quan em desitgis, i vagis al teu comerç a comprar-me, demana’n la procedència sempre, per assegurar-te que no et donin gat per llebre, que hi ha molt producte de lluny, etiquetat con si fos d’aquí. Així estaràs ajudant el meu pagès a sobreviure; i a fer més perdurable, equilibrada i feliç la vida al nostre territori i a la nostra gent.

Susanna Sancho
Susanna Sancho
periodista, autora del blog cocinaconsu.com
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 7 =

Últimes notícies