HomeUrbanismeL'Ametlla de Mar aprova l'ampliació del polígon industrial i la modificació del...

L’Ametlla de Mar aprova l’ampliació del polígon industrial i la modificació del POUM que va ordenar el TSJC

L’Ajuntament de l’Ametlla de Mar ha aprovat definitivament l’ampliació del polígon industrial amb el nou pla parcial del sector 21. El procediment es va iniciar el 2020 i inclou dos àmbits d’actuació que sumen 26 hectàrees. Amb l’aprovació definitiva es podrà urbanitzar i reparcel·lar el primer. En compliment d’una sentència del TSJC (Tribunal Superior de Justícia de Catalunya) també es va aprovar en el ple de divendres una modificació del POUM per urbanitzar el sector de Tres Cales segona fase, on es podran construir 112 habitatges. Al nou planejament urbanístic s’ha regulat on i com es pot implantar energia renovable al terme municipal i es limita l’altura dels aerogeneradors o la potència dels panells solars.

Amb la modificació del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal), a Tres Cales segona fase podran construir fins a 112 habitatges, amb una densitat de 6 habitatges per hectàrea i una superfície de 185.400 metres quadrats. Els terrenys queden definits com a sòl urbà no consolidat, complint amb la sentència 1333 del TSJC que determina regular aquest àmbit entre la via ferroviària i la zona marítima, “on ja s’havia executat, en part, la urbanització de carrers”. No es modifica la qualificació de sòl urbanitzable de la resta del sector, de la via cap a l’interior, que es desvincula.

“No hi estàvem d’acord quan es va aprovar el 2007 amb el suport de l’oposició, i vam estar a punt de trencar el govern municipal, però estem obligats a complir la sentència”, ha recordat l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni. Aquesta sentència del TSJC és fruit de la reclamació que va fer un propietari i arran d’aquesta, la societat que és propietària del 85% del sector va reclamar gairebé 50 milions d’euros (48.281.653,51 euros) al consistori i a Urbanisme perquè les seues finques haurien perdut valor. Des de l’Ajuntament recorden que no és un fet que se li puga imputar.

Més parcel·les per a noves activitats

En el plenari de divendres passat, l’Ajuntament de l’Ametlla també va aprovar definitivament el pla parcial del sector 21 industrial, dos àmbits d’actuació que sumen 26 hectàrees. El municipi vol tenir “terrenys preparats” per si arriben noves implantacions industrials. “Hem de posar-ho fàcil amb tot el que ens vindrà aquests anys de suport per a la generació de llocs de treball, com són els Fons Nuclears”, ha remarcat Gaseni. A l’actual polígon queden parcel·les i naus disponibles, però el consistori vol avançar-se per “si arriben altres opcions i oportunitats” més enllà del turisme, la pesca o els serveis, els principals sectors econòmics del municipi del Baix Ebre. “És estratègic tenir llest sòl industrial”, ha insistit l’alcalde de l’Ametlla de Mar

Renovables “ordenades”

La modificació del POUM ha inclòs una regulació que “ordena” i limita la implantació d’energies renovables. D’una banda, les centrals d’energia eòlica no poden tenir aerogeneradors de grans dimensions (fins a un màxim de 150 metres en algunes zones) “per no trencar el paisatge” actual.

Pel que fa a les centrals fotovoltaiques, només es podran instal·lar en espais erms o de cultiu intensiu. D’aquesta manera es vol “preservar els conreus” i el patrimoni agrícola i paisatgístic com són els marges de pedra seca i els arbres monumentals, “perquè no els bescanvien per una màquina que té una vida útil de 30 anys”, ha defensat Jordi Gaseni. També s’ha reservat alguns espais per a la indústria verda, com la de l’hidrogen i l’emmagatzematge d’energia amb bateries.

El consistori ha fet el càlcul de la generació de MW que li pertoquen si es fes un repartiment de la generació d’energia amb renovables equitatiu i solidari entre tots els municipis del país, i ha limitat en aquesta xifra la producció que ha d’assumir l’Ametlla de Mar. “Ha de col·laborar tothom, no volem ser ni més ni menys, volem ser solidaris i aprofitar els recursos, però respectar el nostre terme”, ha defensat l’alcalde.

Altres acords

L’Ajuntament ha aprovat també la modificació parcial del conveni col·lectiu del personal laboral que estableix la jornada laboral en 35 hores setmanals o impulsa mesures contra l’absentisme o per poder oferir els serveis municipals una tarda a la setmana.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 6 =

Últimes notícies