HomeEsportsL’ampliació contínua de l’Skate Park a Tortosa

L’ampliació contínua de l’Skate Park a Tortosa

La pràctica de l’skate va més enllà de l’esport i de l’oci. La majoria de fidels admeten que és una manera de viure i de fer, de vestir, d’entendre la vida. Les instal·lacions de l’Skate Park de Tortosa al parc dels Països Catalans, fruit de quatre ampliacions gairebé consecutives des del 2017 i complementades amb un circuit de Pumptrack, s’han convertit en un referent, no només a la ciutat, i això ha estat gràcies a l’impuls d’un grup de jóvens practicants i, especialment, del tortosí Xavi Porcal. L’Skate Park es va inaugurar el 2008, amb Ferran Bel com a alcalde, donant resposta a una antiga demanda dels aficionats a este esport. Va costar 25.000 euros i tenia una superfície de 300 m2. Ara ha crescut ostensiblement, en superfície i en elements.

Porcal, que ara té 25 anys, era un visitant assidu de l’Skate Park original, que es va mantenir sense canvis durant gairebé una dècada. Però no hi anava a patinar ni a fer virolles, sinó a acompanyar als seus amics bojos per l’Skate. “Jo pensava que no hi tindria traça, i no patinava”, recorda. Un company de classe, Pedro, el va convèncer i s’hi va posar. Moltes hores, majoritàriament sol, autodidacta. I ja no es va aturar. Compartia pista amb altres skaters, però els seus amics ho van anar dixant córrer. En tot cas, va començar a forjar-se l’ambient familiar i de complicitats que acostuma a embolcallar l’acivitat dels skate parks, però necessitaven nous reptes i més espai. Porcal, que vivia entre Tortosa i Barcelona, no volia haver d’optar pel Cap i Casal per una qüestió d’oferta d’instal·lacions on donar-ho tot amb la taula d’skate: “Vaig pensar que tots els que volen fer alguna cosa han de marxar fora de Tortosa, i vaig intentar propiciar que no fos així”. Va contactar amb l’exgerent de l’empresa municipal d’Esports de Tortosa, Xavier Nadal, i este el va instar a presentar una proposta d’ampliació de l’Skate Park als pressupostos participatius del 2017, la primera edició d’esta fórmula de participació ciutadana a la capital ebrenca. Tant aleshores com les altres tres vegades que ha presentat una iniciativa per a continuar ampliant el lloc on se citen implícitament els skaters, la proposta ha estat validada i ha rebut els vots suficients perquè haja hagut de ser executada per l’Ajuntament. És més, tres de les quatre vegades (2017, 2019 i 2022) va ser la més votada [vegeu dades], i el 2018 va ser la segona amb més suport. Per què? Doncs sobretot perquè Porcal va saber canalitzar el vot skater, fent campanya de forma presencial a la Fira Expoebre i per altres vies. No li va importar agafar ell sol les regnes i invertir-hi moltes hores, de vegades acompanyat d’altres voluntaris. Siga com siga, el triomf dels skaters als comptes participatius en què van poder fer recollida presencial de signatures -la pandèmia va suposar un parèntesi- constata que encara que no haja cristal·litzat mai en cap grup o associació formal i organitzada, a Tortosa hi ha molta afició per l’skate. De fet, fins i tot n’hi ha una escola, La Petja, que utilitza instal·lacions pròpies i també les municipals de l’Skate Park.

Foto: Arxiu

Vulcano skateparks

L’empresa InOut, posteriorment Vulcano Skateparks SL, formada essencialment per un grup d’amics skaters -autoanomenats Sentfields Crew-, ha anat fent el disseny i construint-ne les diferents ampliacions. Segons el seu web corporatiu, són un equip barceloní d’enginyers, dissenyadors industrials i artesans del formigó, que aborda projectes internacionals tant per a l’Administració pública com per al sector privat. Porcal mateix hi té relació directa i ha col·laborat en la materialització de les ampliacions de l’Skate Park del parc dels Països Catalans, recollint idees entre practicants tortosins i filtrant-les -no sempre al gust de tothom- o participant en les obres. “Hi havia una pluja d’idees molt gran per als diners de què es disposava”, recorda Porcal. L’Ajuntament va adjudicar treballs de les diferents actuacions a Vulcano a través de contractes menors que no requerien concurs, sempre per sota dels 50.000 euros.

A més a més, la mateixa firma també va construir l’Skate Park de Remolins -tècnicament una piscina buida- igualment a partir d’una proposta als pressupostos participatius, el 2019. Una proposta anterior, el 2018, també va comportar que s’afegissen unes rampes d’skate als Reguers, en este cas, executades per l’empresa Happyludic.

L’Skate Parc configurat a Tortosa en diferents etapes, valora Porcal, és en alguna mesura una concessió a la creativitat i als orígens de l’skate: “No és un Skate Park linial de competició amb dos rampes. Té un disseny divertit, abstracte i original, amb elements molt diversos, voreres per a grindar que no trobes enlloc més… I tothom, tant és el nivell o l’edat, pot fer alguna cosa i passar-s’ho bé”. A partir de la primera ampliació, en comprovar-se que el repte era possible i es guanyaven metres quadrats i obstacles per a fer tot tipus de salts i giragonses, s’anaven rebent més vots i més idees i la pista anava acollint més patinadors i patinadores, tant de novells com d’habituals. “A mi em pregunten de vegades per què no competixo? No ho veig necessari. Per a mi l’skate és molt més que competir. De vegades preferixo fer un truc i caure desequilibrat, informal, que no clavar un moviment”, explica Porcal.

El complex tortosí es va completar amb una pista de Pumptrack que també va ser fruit d’uns pressupostos participatius, en este cas, els del 2020. La va construir l’empresa Pump Track Park SL i és l’única pista d’estes característiques a les Terres de l’Ebre.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

82 + = 86

Últimes notícies