Les obres d’ampliació de l’hospital Verge de la Cinta de Tortosa (HTVC) no entraran en via morta, després de les troballes arqueològiques del passat desembre. Se renunciarà a la segona planta subterrània, on s’havia de fer un aparcament, i es redissenyarà i es redistribuïra la primera planta soterrada, on per a preservar les restes patrimonials caldrà idear un sistema de pilotatge per a sostindre l’edifici nou i on hi havia previstos els serveis de farmàcia, esterilització i logística. En tot cas, els treballs continuaran, és a dir, la protecció de les restes arqueològiques serà compatible amb l’ampliació del centre, i la previsió és que les obres se puguen reprendre abans que s’acabe l’any si hi ha acord entre la Generalitat i l’empresa adjudicatària un cop s’haja modificat el projecte executiu. Si no hi hagués acord amb l’adjudicatària i s’hagués de fer una nova licitació, les obres no tindrien continuïtat fins al 2026. Sí que es podrien fer abans i, de fet, ja han començat els treballs previs, les obres per a instal·lar dos elevadors que unisquen l’HTVC amb el centre de la ciutat i dels nous camins d’accés a peu al centre hospitalari, a la zona del talús que sosté l’hospital.
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell, va donar este dimecres la notícia del desencallament de l’ampliació. “Mai s’havia abandonat esta idea, sempre hem tingut el doble compromís”, amb l’ampliació i amb el futur nou hospital, ara projectat a Sant Llàtzer, va dir Gonell. El delegat va relatar que s’han acabat els treballs arqueològics de valoració de totes les restes a preservar i que a les sitges del segle XVI i al sistema de galeries i magatzem de gra vinculats, s’ha d’afegir un aljub i una séquia, pendents d’excavació i protecció. També s’ha trobat una rampa de sis metres amb un mur de protecció lateral, però els sondejos fets permeten afirmar que no es trobaran noves estructures o elements a preservar. “Podrem garantir el respecte al patrimoni històric, totes les dotacions assistencials [previstes en el Pla funcional de l’ampliació] i el treball en condicions dels professionals sanitaris”, va celebrar Gonell. Este dimarts, desenes de treballadors de l’hospital se van tornar a manifestar per a reclamar la represa de les obres d’ampliació.
Nou bloc quirúrgic
Ara caldrà acabar de redefinir el projecte executiu per part de la pública Infraestructures de la Generalitat i l’Institut Català de la Salut (ICS), per a adaptar-se a la protecció de les restes arqueològiques. Se mantindran la construcció d’un nou bloc quirúrgic amb set quiròfans i 20 places de reanimació postquirúrgica —això farà que tres quiròfans de l’actual zona quirúrgica a l’edifici vell se destinen a la cirurgia major ambulatòria—; de 32 espais de consultes externes, de l’hospital de dia amb 28 places, d’un nou servei de farmàcia amb dispensació ambulatòria, un nou servei d’esterilització i un jardí terapèutic a la coberta del nou edifici.
La volumetria exterior de l’edifici es mantindrà, però el principal impacte de la protecció de les restes, que no és poca cosa tenint en compte els problemes d’accessibilitat del Verge de la Cinta, és la renúncia a fer una planta subterrània d’aparcament. A l’altra planta subterrània, segons Gonell, se podran habilitar els serveis de logística, farmàcia, esterilització i altres espais tècnics, però amb una nova distribució i circulació. També quedarà afectada la passarel·la de connexió entre l’edifici nou i el vell, que haurà de ser diferent a la projectada. Això sí, no hi ha l’obligació de fer les restes arqueològiques visitables i, en principi, no ho seran.
Pel que fa a l’aparcament, actualment hi ha una estructura portàtil amb 4 plantes d’aparcament encapsulada entre muralles, que havia de ser provisional, mentre duressen les obres del projecte d’ampliació. Ara, però, se convertix pràcticament en l’única opció d’oferir aparcament en l’àmbit de l’hospital. Això, com va reconèixer el delegat del Govern, passaria per prorrogar els acords entre Salut i Cultura perquè es puga continuar aparcant al fossar de la muralla fins que estigués operatiu el futur nou hospital a Sant Llàtzer. “La legalitat permetria allargar la provisionalitat, que vull pensar que és el que s’haurà de fer”, va respondre Gonell.
Actualment, l’aparcament provisional ja està gairebé col·lapsat els matins de dilluns a divendres, quan més activitat assistencial hi ha, però per a la Delegació del Govern
—Gonell va comparèixer acompanyat dels directors territorials de Territori, Cultura i Salut— ara la prioritat és encabir en el nou edifici el màxim de serveis assistencials.
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha celebrat que es desencalle el projecte d’ampliació, que és “el que havíem demanat des del minut zero per part de l’Ajuntament, conjuntament al futur nou hospital per al qual també hem trobat uns terrenys acceptats per la Generalitat”. “Se mantindran la majoria de serveis previstos a l’ampliació, i ara el que demanem al Govern és que execute al més aviat possible”, va tancar Jordan.