Ulldecona ha presentat esta setmana una nova edició del cicle Patrimònium, que s’allargarà fins al mes d’octubre amb la programació de diferents activitats. A través d’este cicle, l’Ajuntament d’Ulldecona vol aportar una visió totalment innovadora del concepte patrimoni, per tal d’apropar al gros de la societat la complexitat i la riquesa de la cultura local present, passada, però també amb vista al futur.
Enguany, el cicle celebrarà dos efemèrides, després que es complisquen cent anys de la construcció de dos equipaments patrimonials i culturals molt transcendentals en la història contemporània modernista de la població. D’una banda, la de l’Antic Molí del Sindicat Agrícola, l’actual Oficina de Turisme, un espai cultural i obra de l’arquitecte Cèsar Martinell; i, d’altra banda, l’històric edifici del Teatre Orfeó Montsià, que actualment es troba en obres.
Tots dos edificis, diuen des del consistori, són “referents per a entendre la bona salut de la cultura i el patrimoni local en el seu sentit més ampli”. A través d’una exposició fotogràfica i una xerrada, es podrà conèixer el context històric del 1923, l’any que van construir-se els dos edificis i la seua llarga trajectòria amb el pas dels anys.
Però això no és tot. A més a més, l’Ajuntament d’Ulldecona torna a apostar per les tecnologies digitals, i continuarà sent pioner en l’aplicació de recursos tecnològics en la difusió, la investigació i la conservació del Patrimoni Rupestre.
Així, el pròxim 12 de maig, a l’Ermita de la Pietat, es presentaran els nous projectes tecnològics vinculats a la tercera actualització de l’e-Art: Art Rupestre i realitat augmentada, amb la implementació d’esta tecnologia als diferents panells pintats de l’Abric 4 del conjunt, i l’altra novetat serà la pantalla tàctil que hi haurà disponible al Centre d’Interpretació Abrics de l’Ermita i el web. Estes noves eines permetran fer visites virtuals amb visors d’alta qualitat i en 3D als Abrics 1, 2, 4 i 5.
Les sortides també tindran un paper destacat entre la programació. D’una banda, n’hi haurà una, el pròxim 29 d’abril, per a conèixer in situ les darreres excavacions que s’han dut a terme, de la mà dels arqueòlegs del GRAP de la Universitat de Barcelona, als jaciments de la primera Edat del Ferro de La Cogula i La Ferradura-Els Castellets.
D’altra banda, també va organitzar-se este dissabte passat, 22 d’abril, una visita a la nova àrea d’Oliveres Mil·lenàries que es troba situada ben a prop d’antigues vies de comunicació al Montsià, que va acabar amb un petit maridatge d’olis varietals amb productes de km 0.
A més a més, Patrimònium 2023 també apostarà per la memòria històrica, també, el dia 29, amb la presentació del llibre Florecio Pla, ‘La Pastora’, escrit per la seua neboda i que dona veu per primera vegada a la família, amb un relat emotiu i vivencial en què explica com ha batallat amb tota una xarxa d’activistes, acadèmics, associacions de base i veus de la cultura, per a recuperar i dignificar esta història de repressió i supervivència.
L’humor també tindrà lloc, en esta edició, de la mà de l’actor Carles Roig, que aproparà, el 28 d’octubre, de forma desenfadada, els millors gags humorístics, dels 100 anys d’història de l’Orfeó Montsià, en un espectacle en directe en què no faltarà la Banda de Música, l’Orfeó Ulldeconenc, actrius i actors de La Passió i els balls del Dansing, entre d’altres.
D’altra banda, durant tot este 2023, l’Escola Ramon y Cajal i l’Institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona estan treballant de forma dinàmica i entretinguda en els valors i la riquesa del patrimoni en tota la seua complexitat, per tal que els xiquets i xiquetes i els jóvens del municipi puguen conèixer el patrimoni històric, arqueològic, arquitectònic, cultural i immaterial i la realitat socioeconòmica d’Ulldecona des de temps immemorials fins a l’actualitat.