HomeSocietatL’Arxiconfraria de la Cinta restaura dos llibres del seu arxiu del segle...

L’Arxiconfraria de la Cinta restaura dos llibres del seu arxiu del segle XVIII

La Reial Arxiconfraria de Nostra Senyora de la Cinta de Tortosa ha presentat els dos primers llibres restaurats del seu arxiu, volums de cobrança dels anys 1790 i 1795, amb un gran valor històric, que des d’ara també podran ser consultats digitalment i poden ajudar els historiadors a fer un millor retrat de la societat de l’època pels molts detalls que registren en el seu interior.

Els treballs de conservació i restauració han estat dirigits per Mireia Piqué, una gran especialista en la matèria, que amb un mètode molt acurat ha recuperat els dos volums, d’unes dues-centes pàgines cadascú, originals enquadernats en pergamí i cos de paper artesanal i manuscrits amb tintes cal·ligràfiques. Les alteracions dels llibres tenien característiques similars pel pas del temps. Per exemple els dos patien greus problemes estructurals al llom amb una gran deformació còncava quan en origen era convex, taques irreversibles provocades pels microorganismes, feblesa i pèrdues importants a les cobertes i primeres pàgines, així com afectats per brutícia de fang i excrements d’insectes. El paper estava tacat i presentava greus problemes de feblesa, fragmentació i absències provocats per la pudrició. Molts folis es trobaven afectats per les taques de fongs i en algunes zones on la caligrafia s’havia vist afectada per humitat, les tintes es presentaven esvaïdes .

Les intervencions fetes han consistit a netejar a fons brutícia i espores de totes les pàgines i de les cobertes, consolidant t les zones fragmentades i reintegrant les absències del suport tant al paper com al pergamí. Pel que fa a l’estructura dels dos llibres se’ls ha retornat la forma original convexa del llom, substituint els nervis i capçanes trencats per altres nous fets amb materials similars, i fent un tractament d’hidratació i aplanat per atenuar futures deformacions. S’ha netejat en sec pàgina per pàgina, i després del desmuntatge dels llibres i un cop completat el correcte tractament dels pergamins el muntatge final ha suposat el cosit en bloc, unió de tapes i cos, recreant-se les tanques originals amb materials similars, però actuals, col·locant-se al mateix lloc on existien els testimonis de les antigues.

Durant la presentació dels dos llibres restaurats, en un acte públic realitzat a la Cambra de Comerç de Tortosa, Joaquim del Pino, primer majordom de l’Arxiconfraria de la Cinta, va mostrar la satisfacció per haver pogut iniciar el procés de restauració del fons de l’entitat, “amb quatre-cents anys d’història tenim llibres que mereixen ser restaurats. Aquests primers, dos volums de cobrança, no deixen de ser el més paregut a un padró de la ciutat de l’època. Apareixen el nom dels carrers on vivien els confrares, molts d’ells ja inexistents, i la gent que vivia a cada carrer. En el primer llibre trobem 2.100 confrares i al segon 2.600. Si tenim en compte que només podia ser-ho el cap de família, i que s’anotaven els noms de tots els integrants podem entendre que en una població d’uns 15.000 habitants la gran majoria estaven dins d’aquest cens“. Amb els llibres també poden estudiar-se les ocupacions de la gent, i segons explica Del Pino “dins surten fins a 45 oficis diferents, molts de curiosos i que amb el temps han desaparegut”, però també creu que ara també tenen una obligació, “perquè de poc servirà haver-los restaurat si no mantenim les obres en les condicions mínimes que garanteixin la seva pervivència. Tindrem molt en compte aspectes relacionats amb les humitats, la temperatura o la llum. Ara les obres podran ser consultades per aquells experts que ho desitgen, i el gran públic les tindran al seu abast a l’haver estat digitalitzades totes les pàgines dels llibres un cop finalitzat el seu procés de restauració“.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 5 =

Últimes notícies