HomeSocietatL'associació Freginals Actiu vol recuperar tradicions

L’associació Freginals Actiu vol recuperar tradicions

Tres joves freginalenques, Aina Elies, Núria Fernández i Tània Curto, han creat l’associació Freginals Actiu, una entitat sense ànim de lucre per a il·lusionar la gent del poble, dinamitzar-lo i recuperar algunes activitats que s’han perdut en els últims anys per la falta de relleu generacional i el despoblament, un dels principals problemes als municipis petits que comporta, a la vegada, que la gent jove en vulga marxar i n’alimente encara més el despoblament. Per això, les tres joves, que tenen clar que es volen quedar a Freginals, volen mantenir l’atractiu del poble nodrint-lo d’activitats i recuperant les que altres agrupacions han dixat perdre.

Per tal d’aconseguir-ho, es definixen com una entitat oberta a tota la població amb assemblees de socis, per a avivar el poble amb noves activitats d’oci i cultura, entre altres, com explica Aina Elies Ruiz, presidenta de Freginals Actiu a l’espai Lo Trobador de La Plana Ràdio: “D’idees, en tenim moltes, sobretot encarades a recuperar activitats que antigament es feien en festes majors, per exemple la trobada de dones o algunes activitats infantils que antigament gestionaven els joves”.

Algunes idees són organitzar vermuts musicals, alguns diumenges durant l’any, aprofitar dates assenyalades, com la castanyada, festes majors, Sant Jordi o el 8 de Març. “Les dates assenyalades seran més recurrents, ja que s’aniran repetint amb els anys, i després, una mica improvisar: que ara surt un llibre i volem que es presente al poble…”, explica Elies, i afegix: “Estem obertes al que vulga la gent del poble. El més important és moure el poble, ho hem de fer per a la gent que viu a Freginals, però també és important que la gent de fora vinga”.

Estrena per Sant Jordi Presentada ja fa unes setmanes de forma oficial, la primera activitat de Freginals Actiu va ser pel passat Sant Jordi, aprofitant perquè la gent s’inscrigués a l’associació i començar a recaptar finançament, segons ens detalla Elies: “És una associació sense ànim de lucre que s’autofinança, i de moment no tenim cap subvenció ni cap a ajuda. Vam demanar donacions de llibres de segona mà i vam fer una paradeta perquè la gent els pogués comprar”.

Altres activitats de la jornada van ser la presentació de l’escriptor ampostí Rafel Duran i un tast de tes de l’espai Chá d’Amposta. “Va ser un èxit, l’associació va tenir molt bona acollida, molta gent va omplir-nos els papers per a fer-se soci i estem molt contentes; i ara esperem que hi participen molt: totes les idees seran molt ben rebudes”, contava la presidenta de l’entitat.

 

Cooperativisme rural

Aina Elies també és tècnica de l’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre i té un projecte amb Paloma Brunet, Com al poble, una cooperativa de treball de comunicació que adapta esta disciplina a l’entorn rural. Tot i que ambdues són filòlogues, després van realitzar màsters relacionats amb la comunicació i, precisament, en estudiar-ho van veure que no s’adaptaven a la realitat de l’entorn rural i van decidir portar els seus coneixements al territori.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 8 =

Últimes notícies