HomeSense categoriaL’atur augmenta un 17,8% a les Terres de l’Ebre des de l’inici...

L’atur augmenta un 17,8% a les Terres de l’Ebre des de l’inici de la pandèmia

TERRES DE L’EBRE // El sotrac econòmic provocat per la covid-19 ha estat demolidor a Catalunya i les Terres de l’Ebre. La càtedra Universitat-Empresa per al Foment de la Innovació empresarial, de la URV ha publicat l’informe de conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre del primer trimestre del 2021. Tot i que es descriu una tímida recuperació coincidint amb la disminució dels contagis i la campanya de vacunació. Tot i això, l’atur a l’Ebre al març del 2021 ha augmentat en un 17,83% respecte del mateix mes del 2020.

Tot i això, l’afectació a l’Ebre és menor a la d’altres territoris. És el cas del Camp de Tarragona, per exemple, on l’atur ha augmentat un 19,97%. Tot i això, l’augment de l’atur al Montsià i la Ribera d’Ebre ha superat la mitjana provincial. Al Montsià, l’augment de l’atur ha estat del 20,84% i a la Ribera d’Ebre del 25,29% i és la comarca on més ha pujat, mentre que la mitjana del conjunt provincial és de 19,54%. El Baix Ebre ha registrat un augment interanual del 13,98% i la Terra Alta, del 12,65%.

Pel que fa a dades de contractació de la Seguretat Social, veiem com les afiliacions han augmentat un 3,8% durant el mes de març respecte del mateix mes de l’any passat. L’increment ha estat més accentuat a les comarques de costa, com el Baix Ebre, el Montsià i també el Baix Penedès o el Tarragonés, mentre que a la cua hi ha comarques d’interior com el Priorat, la Terra Alta o la Ribera d’Ebre, que és l’única comarca on ha disminuït el nombre d’afiliacions.

Les dades han estat marcades pels expedients de regulació temporal d’ocupació, els coneguts ERTOs. A les comarques ebrenques s’han iniciat 1.842 expedients de regulació d’ocupació en l’últim any, que han afectat un total de 7.584 treballadors. Per comarques, l’afectació ha estat molt diferent i, segons l’informe de la URV, els ERTOs van afectar “primerament el sector industrial”, que s’han anat recuperant, però ha tingut un efecte molt més contundent en el sector turístic.

D’altra banda, tot i la millora en les dades de nous contribuents a la Seguretat Social, l’informe destaca que el primer trimestre del 2021 s’ha caracteritzat per “una activitat econòmica esmorteïda” i “amb majors precaucions a l’hora de crear ocupació” que ha portat les empreses a una menor contractació laboral.

El nombre de contractes a l’Ebre i el Camp ha caigut en 2.875 respecte del primer trimestre del 2020, és una reducció del 4,64%, i, sobretot, ha disminuït la contractació indefinida, amb un 12,44 menys, mentre que la contractació temporal ha caigut només en un 3,54%.

 

Font: elaboració pròpia a partir de dades del Departament de Treball, Afers Socials i
Famílies i la Seguretat Social

 

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 1 =

Últimes notícies