HomeJustíciaL'Audiència Nacional proposa jutjar els exalcaldes Andreu Martí i Rafel Vidal per...

L’Audiència Nacional proposa jutjar els exalcaldes Andreu Martí i Rafel Vidal per prevaricació i malversació

L’Audiència Nacional proposa jutjar l’exalcalde de l’Ametlla de Mar Andreu Martí, el de Torredembarra Daniel Massagué, el de Vandellós Josep Jaume Castellnou i el d’Ascó Rafel Vidal, tots ells de CDC, per prevaricació i malversació de cabals públics, segons ha informat l’alt tribunal. Tots quatre formen part de la investigació duta a terme pel jutge José Luís Calamasa, que acusa dins del mateix cas quinze persones més, totes per presumpte arranjament irregular de contractes a catorze ajuntaments catalans a favor de la consultora Efial. El procediment deriva d’una investigació iniciada el 2013 al Jutjat 1 del Vendrell arran d’una denúncia de la Fiscalia Anticorrupció per presumptes irregularitats de l’Ajuntament de Torredembarra.

D’aquelles diligències se’n van derivar diverses peces al Jutjat d’Instrucció 4 de l’Audiència Nacional que ara conclouen amb el passi a procediment abreujat en la investigació principal.

A parer del magistrat, l’arribada d’Efial a diferents ajuntaments va constituir una “eina vàlida” per “aconseguir el direccionalment” en l’adjudicació de contractes i “eliminar la lliure competència“.

L’escrit de Calama detalla l’actuació dels responsables de la firma, els investigats dels ajuntaments afectats, entre ells els quatre exalcaldes, i el “frau comès a través d’aquesta forma il·lícita de contractació“, que xifra en 8,7 milions d’euros.

La resolució indica que Efial emetia informes que contradeien els dels interventors i secretaris municipals, de tal manera que “s’atorgava una aparent cobertura d’il·legalitat” a determinades decisions i resolucions “que en alguns casos s’han mostrat contràries a dret“.

La consultoria s’havia arribat a situar en algun consistori com un “ajuntament paral·lel” que tenia l’objectiu “d’evitar qualsevol tipus de control administratiu, així com de cara a burlar les diferents normatives que regulen el funcionament de les administracions públiques“.

Segons Calama, el mecanisme d’actuació era l’Empresa Pública Empresarial (EPE), “que sembla únicament encaminada a afavorir la relaxació del control administratiu i rebaixar el grau de sotmetiment a la normativa de contractació pública“.

En paral·lel, el jutge considera que “no hi ha indicis” per considerar que les contractacions als ajuntaments de Vilassar de Dalt i Tàrrega amb Efial “tinguin caràcter delictiu“, i acorda el sobreseïment provisional de dos dels investigats.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

43 + = 52

Últimes notícies