HomeSense categoriaL’Ebre arriba a la fi de l’estat d’alarma amb 54 brots actius...

L’Ebre arriba a la fi de l’estat d’alarma amb 54 brots actius de covid al territori

TERRES DE L’EBRE // La matinada d’este dissabte a diumenge finalitza l’estat d’alarma decretat pel Govern espanyol el passat 25 d’octubre del 2020, i, amb ell, decauen el toc de queda i el confinament perimetral de Catalunya -i també de les altres comunitats autònomes-. Tot i l’estira-i-arronsa de l’executiu català en les darreres setmanes sobre el manteniment o no d’algunes restriccions un cop passades les 00.00 hores del 9 de maig, esta setmana, el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, han confirmat que no hi haurà ni confinament nocturn ni restriccions de mobilitat per a entrar i sortir de Catalunya.

Tanmateix, el Govern en funcions no descarta crear més endavant instruments jurídics que els permeta aplicar noves mesures, en cas que la situació epidemiològica empitjore; així com té la intenció de mantenir algunes limitacions actuals, com les trobades d’un màxim de sis persones. Tant estes mesures, com la resta que vulga aplicar l’executiu català a partir d’este diumenge, hauran de proposar-se al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que decidirà si les avala o no. 

Les Terres de l’Ebre afrontaran la fi de l’estat d’alarma en una situació de “calma tensa”, segons assenyalen tant des de la Delegació del Govern de la Generalitat a l’Ebre, com des de la Regió Sanitària del territori. Malgrat que en els darrers dies s’ha produït una tendència a la baixa en la corba epidemiològica, hi ha 54 brots actius al territori que preveuen més de 350 casos positius i la pressió assistencial continua sent preocupant, amb més d’una vintena de pacients ingressats. 

Segons les darreres dades proporcionades pel Departament de Salut, este dijous el risc de rebrot a l’Ebre se situava en 161, i la velocitat de transmissió (Rt) a 0,88 punts. A més, un dels altres indicadors a tenir en compte per a analitzar si la pandèmia està sota control és el percentatge de proves PCR o test d’antígens positius, que, segons l’Organització Mundial de la Salut, hauria de ser inferior a 5. Aquí, a les comarques ebrenques, este dijous se situava en 4,55. Un valor que el subdirector general de Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l’Ebre, Conrad Casas, titlla de tenir “una bona tendència cap a la millora”. Quant a la pressió assistencial, este dijous hi havia 5 ingressats per covid a l’Hospital de Jesús, 9 ingressats a la planta de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i 11 a la Unitat de Cures Intensives.

La directora territorial de Salut, Mar Lleixà, detalla que hi ha “un canvi de tendència en la recuperació a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, però hi ha un augment de casos al Baix Ebre i al Montsià”. Este dilluns hi havia 54 brots actius al territori, que afecten un total de 357 persones que han donat positiu. Especialment preocupant és la situació al Baix Ebre, on es concentren 23 d’estos 54 brots actius, seguida de la Terra Alta, amb 13 brots en actiu, 9 a la Ribera d’Ebre i 9 al Montsià.

Dades proporcionades pel Departament de Salut. 

Des del Servei d’Epidemiologia, Casas ha determinat que s’han identificat entre 1.200 i 1.300 contactes estrets de les persones contagiades que ja es troben en quarantena. “Pot semblar un nombre molt alt, però ho hem d’identificar com una dada positiva perquè vol dir que hem trencat les cadenes de transmissió, i s’han evitat, per tant, més contagis”, diu. Quant a l’origen dels brots, la major part s’ha produït en l’àmbit familiar, fins a 15; seguit de l’àmbit laboral, 12; en el nucli familiar no convivents, 10; en l’àmbit social, 7; i en l’escolar, 5; mentre que la resta la incidència és residual. 

A l’Ebre hi ha 24 grups escolars confinats a casa, així com l’escola de la Galera està tancada a causa de l’aïllament de tres de les quatre classes, fet que impedia impartir les classes amb normalitat. Segons Casas, “les escoles són el reflex de què passa a la comunitat, per tant, si en algunes zones es diagnostiquen més brots, també es detectaran més casos a les escoles i tindrem més grups bombolla confinats”

Les residències continuen en una situació estable. En este sentit, en els últims dies només s’han detectat dos positius entre treballadors que no s’havien vacunat, un a la residència Natzaret de Móra la Nova i l’altre a la residència Ibera d’Amposta. La gerent territorial de Salut ha assenyalat que els contagis no han tingut repercussió, a diferència d’altres territoris que han tingut brots pel mateix desencadenant, perquè les persones que han donat positiu no van estar en contacte amb els residents.
 

Bon ritme de vacunacions
El ritme de vacunacions s’ha incrementat en les darreres setmanes a les comarques ebrenques i un 12,7% de la població ja té la pauta completa -ja han rebut les dos dosis del vaccí, la monodosi de la vacuna Janssen, o són persones menors de 65 anys que han passat la covid i se’ls ha administrat l’única dosi de la vacuna-. Durant l’última setmana van administrar-se més de 12.000 vacunes a les Terres de l’Ebre, que enfila a 53.080 les persones que han rebut la primera dosi de la vacuna, i a 24.159 les que han rebut la segona. A més, s’espera que esta setmana se n’administren més de 13.000. “La vacunació va a un bon ritme, però no podem relaxar les mesures de protecció fins a aconseguir la immunitat de grup i sobretot les persones que s’han vacunat han de tenir en compte que no tenen una bona cobertura fins que no han passat deu dies de la pauta completa de la vacunació”, ha recordat Lleixà. 

Els percentatges entre els col·lectius de gent gran vacunats són alts. Entre la franja de 70 a 79 anys, ja s’ha administrat la primera dosi del vaccí a un 80,4%, i la segona a un 20,8%. Este col·lectiu està rebent les vacunes de Pfizer, Moderna, i, des de la setmana passada, també la Janssen, que només requerix una única dosi. La vacuna d’AstraZeneca seguix administrant-se a les persones d’entre 60 i 69 anys: un 57,8% de les persones d’entre 60 i 65 anys han rebut la primera dosi, i dels 66 als 69 anys, els vacunats en primera dosi se situen en el 61,5%. La vacunació entre la gent més gran s’ha fet notar en els ingressos hospitalaris, ja que el més jove té 54 anys i el més gran 74. Això fa canviar el perfil dels ingressats, que dixa la mitjana d’edat de pacients a l’UCI  en els 62 anys.

A partir del 10 de maig, el Departament de Salut ha anunciat que es començarà a vacunar la franja d’edat dels 50 als 59 anys. Aquells treballadors essencials que van rebre la primera dosi d’AstraZeneca i esperen la segona dosi, l’executiu espanyol ha decidit esperar 16 setmanes per a administrar-los-hi, al mateix temps que s’està fent un assaig clínic per a analitzar els efectes que tindria l’administració de la segona dosi amb la vacuna Pfizer.
 

Cribratges d’automostra
Casas també ha indicat que es provarà l’estratègia de cribratges massius amb automostres, per exemple, en empreses, municipis o barris amb brots descontrolats. Els ciutadans recollirien el test en punts habilitats, s’agafarien les mostres a casa i les retornarien al centre on han agafat el test, que l’enviarien als laboratoris de l’Hospital de Bellvitge de Barcelona.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 8 = 17

Últimes notícies