HomeTerres de l'EbreL’Ebre i el país s’apropen al 50% de regidores, però només tenen...

L’Ebre i el país s’apropen al 50% de regidores, però només tenen una dona en una de cada cinc alcaldies

L’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG) ha donat a conèixer que, constituïts els consistoris sorgits de les eleccions municipals del mes de maig, estos compten amb un 44% de regidores i només un 23% d’alcaldesses, una proporció exactament igual a la que es registra a les Terres de l’Ebre, segons dades recollides per Imagina Ràdio: 12 alcaldesses (23%) en 52 municipis i 220 regidores (44%) en 498 regidories. Les dades nacionals de l’OIG formen part de l’informe La presència de les dones als plens municipals de Catalunya, fet per este òrgan assessor del Govern.

Al territori, les comarques del Baix Ebre i la Ribera d’Ebre compten amb 14 municipis cadascuna i tenen 5 municipis liderats per dones i 9 per homes, amb la qual cosa un 37,7% de les alcaldes estan ocupades per dones. En canvi, a les comarques del Montsià i la Terra Alta,  amb 11 municipis cadascuna, només un municipi de cada comarca (un 8,3%) té alcaldessa: Ulldecona (Montsià) i el Pinell de Brai (Terra Alta).

L’anàlisi de l’OIG també posa de manifest que en els darrers anys l’evolució de les dones en este àmbit ha estat molt lenta, però que en les darreres eleccions municipals s’ha registrat a Catalunya el major augment de dones alcaldesses en els municipis catalans des de 1979, ja que passa del 18,4% del 2015 al 22,9% actual. L’informe també destaca el fet que, des que es van celebrar les primeres eleccions democràtiques, Catalunya estava per sota de la mitjana dels municipis de l’Estat espanyol pel que fa a la proporció de dones alcaldesses i que el resultat de les eleccions municipals del 26 de maig ha trencat esta tendència (23% a Catalunya per un 21,7% a l’Estat). 

Per comarques, l’informe subratlla el fet que el Garraf té totes les alcaldies (6) ocupades per dones i que, en l’altre extrem, la comarca del Pla de l’Estany no té presència de dones alcaldesses en cap dels seus 11 municipis. Només quatre comarques tenen més dones que homes al capdavant dels ajuntaments: el Garraf, l’Alta Ribagorça, el Barcelonès i l’Alt Urgell. La ràtio d’alcaldesses a la meitat de les comarques no arriba al 20%. 

La millor notícia des del punt de vista de gènere és que les distàncies entre proporció d’homes i de dones s’escurcen progressivament, fins a arribar al 56-44 actual. En este sentit, la Terra Alta és la comarca de Catalunya amb més percentatge de dones als plens municipals, amb un 52,6%. El Baix Ebre és la més mal situada al territori, però encara amb un 43,5%. 

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 7 =

Últimes notícies

-->