HomeSense categoriaL’Ebre perd la presidència però guanya pes a la Diputació amb Tomàs...

L’Ebre perd la presidència però guanya pes a la Diputació amb Tomàs i Soler com a peces clau

Com era previsible, i malgrat que l’opció d’Adam Tomàs va agafar cos al recer d’una campanya alimentada per agents socioeconòmics de les Terres de l’Ebre, no hi haurà presidència ebrenca a la Diputació de Tarragona. La reusenca Noemí Llauradó, també d’ERC, ha estat proclamada com a nova presidenta de l’ens supracomarcal, càrrec que compaginarà amb el de vicealcaldessa de la seua ciutat, on va permetre la investidura de Carles Pellicer, de Junts Per Reus, com a alcalde. 

A l’hora de buscar titulars simbòlics, Llauradó esdevé la primera dona que presidix la Diputació. També és el primer cop que ERC exercix el càrrec i que no ho fa un diputat de l’antiga Convergència. Els republicans, però, no han fet valer l’oportunitat que per primer cop un ebrenc o ebrenca la presidís. Tot i no tindre la presidència, el pes de les Terres de l’Ebre a la Diputació pot ser més gran esta legislatura, ja que al paper que pot acabar tenint Adam Tomàs, després que no haja renunciat a anar-hi malgrat no ser-ne president, s’hi ha sumat també el protagonisme que ha agafat l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que ha acabat tenint un paper clau en les negociacions entre ERC i Junts per Catalunya que van tancar un acord ‘in extremis’ hores abans del Ple que va investir Llauradó com a presidenta.

 

Paper decisiu de Lluís soler en l’acord

És públic i notori que l’acord entre republicans i demòcrates va tenir fins a darrera hora detractors entre les mateixes formacions. Especialment dins les files de JxCat, on un sector -pròxim al president sortint Josep Poblet- apostava per un acord amb el PSC, que els permetés mantindre la presidència. Segons fonts pròximes a la negociació, en l’acord final va tindre un paper decisiu el diputat i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, que va afrontar pràcticament sol l’últim tram de la negociació, com a membre de l’executiva nacional del PDeCAT i amb l’objectiu de fer valer l’acord nacional entre les dos formacions independentistes per a governar les quatre diputacions catalanes. L’acord es va tancar amb la presidència per ERC, ja que té 11 diputats provincials, i la primera i la segona viceprediència per a JuntsxCat, amb 8 diputats. Una concessió d’última hora dels republicans per a fer possible el pacte i que podria situar el mateix Lluís Soler com a vicepresident segon, per davant fins i tot de l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, que podria ocupar la tercera vicepresidència. Malgrat tot, a l’hora del tancament d’esta edició les negociacions entre els dos partits continuaven obertes a l’hora de fer el repartiment definitiu del cartipàs i on jugarà un paper important la pugna de partits, prò també la pugna territorial entre el camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. 

Este paper central de Lluís Soler es va visualitzar també al Ple de la Diputació de dimarts, on va actuar com a portaveu del seu partit i defensant l’acord al qual han arribat amb ERC. Soler va insistir que es tracta d’un acord “de país” però que també “representa el territori”, ja que implica les dos forces amb més representació a l’ens supramunicipal -un discurs que no va aplaudir Josep Poblet, present a la sala-. Soler va posar en valor les àrees de la Diputació que gestionarà el seu partit -i que ell mateix havia negociat- i que són Economia i Hisenda, el Patronat de Turisme, Servei d’Assistència al Ciutadà i Coneixement i Qualitat. Els republicans, per la seua banda, gestionaran Recursos Humans i Serveis Interns, Base, Assistència al Territori i el Servei d’Assistència Municipal. L’acord preveu que hi haurà representants de les dos formacions en cadascuna de les àrees de govern.

En el seu discurs de presa de possessió, Llauradó va avançar els eixos principals que marcaran el seu mandat: des de donar continuïtat al Pla d’Acció Municipal, el suport als municipis o l’impuls turístic i l’aprofundiment en polítiques mediambientals. Per part d’ERC, l’ampostí Adam Tomàs va posar en valor que la nova presidenta és una dona “amb valors republicans”.

Redaccio N.B.
Redaccio N.B.
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

21 + = 29

Últimes notícies