HomeEconomiaLes altes temperatures de principis d’estiu fan caure la producció de l’oli...

Les altes temperatures de principis d’estiu fan caure la producció de l’oli a la meitat a l’Ebre

El sector de l’oli ha començat una de les pitjors campanyes dels darrers anys, en què es preveu una caiguda dràstica de més de la meitat de la producció, com a conseqüència de les elevades temperatures registrades a finals de maig i principis de juny.

L’onada de calor del mes de maig -que va dixar temperatures rècord de 38 graus a l’Ebre- va afectar la floració de l’olivera, i la sequera i la calor sostinguda de l’estiu van acabar de sentenciar una campanya que trenca la tendència dels darrers anys, quan s’havien registrat bones xifres de producció.

Esta situació no és exclusiva de les Terres de l’Ebre, sinó que també està afectant la resta d’Espanya i altres països productors d’oli d’oliva, com Itàlia i Grècia. “Totes les estadístiques apunten que serà la campanya més fluixa dels darrers 15 anys”, assegura Josep Lluís Cardona, president de la Cooperativa Agrícola de Santa Bàrbara, i també de la Denominació d’Origen Protegit d’oli del Baix Ebre i del Montsià. “A les nostres comarques la caiguda de la producció pot arribar fins al 70 %, però no és un fet aïllat, sinó que també caurà la collita a la resta d’Espanya, especialment en algunes zones d’Andalusia, on es troben els grans productors d’oli. A Itàlia, el pronòstic és que també caiga en un 50 %, i a Grècia es mantindrà una mica, però sense arribar a les xifres de campanyes anteriors”, explica Cardona.

 

Reserves mínimes

La baixa producció d’esta temporada també tindrà previsiblement conseqüències sobre el preu de l’oli, que ja ha augmentat en estos darrers dos anys per la guerra d’Ucraïna, i que repercutirà també en les reserves que queden a final de temporada si es manté el ritme de vendes a escala mundial.

Cardona alerta que “si les vendes d’oli continuen al ritme actual, pot arribar el moment en què ens quedem sense estoc a final de campanya, a la primavera o ja entrat l’estiu”, però fuig de l’alarmisme i destaca que este pronòstic només respon a les previsions més pessimistes: “La gent, de moment, no ha de patir, perquè ara hi ha oli d’oliva i en seguirem tenint els propers mesos”.

Un altre condicionant per a mantenir o no les reserves d’oli és el preu, “si s’encarix l’oli per la manca d’estoc també frenarà el consum, i per tant permetrà aguantar les reserves del producte fins a la següent campanya”, destaca Cardona.

A les Terres de l’Ebre, la campanya d’oliva ja ha començat en diferents punts de les quatre comarques. Algunes de les varietats més primerenques ja es cullen des de principis d’octubre, però també ha començat el treball en moltes finques, on la qualitat de l’oli és fonamental i es vol evitar plegar l’oliva de terra.

Segons Cardona, el moment de collir és clau per a mantenir la qualitat del fruit i elaborar olis que puguen arribar a competir i complir amb les condicions que marca el Panell de Tast d’Olis de Catalunya.

“Són olis que tenen ja control al camp, però també durant tot el procés d’elaboració, perquè els estàndards que fixa el Panell a Catalunya són molt exigents en el terreny organolèptic – detalla Cardona,- i si no es complixen les condicions, no es pot incorporar el segell Denominació d’Origen Protegit”.

La previsió és que la campanya ara comence amb més força, i que acabe una mica abans que en anys anteriors per la davallada productiva dels arbres.

Júlia Albacar
Júlia Albacar
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 47 = 57

Últimes notícies