HomeSense categoriaLes bandes de música ebrenques topen amb la incertesa en la represa...

Les bandes de música ebrenques topen amb la incertesa en la represa dels assajos

EDICIÓ PAPER // Amb la fase de la represa i l’arribada de l’estiu, els ajuntaments locals ebrencs estan anunciant les agendes culturals que han programat per al juliol i agost, seguint les recomanacions i protocols que han determinat des de Salut per a continuar fent front a la crisi sanitària del coronavirus. Si les agendes culturals ja s’estan omplint amb actes adaptats a la situació actual, les entitats i associacions culturals també comencen a activar-se i arrancar de nou les seues activitats habituals. És el cas de les bandes de música de les Terres de l’Ebre, en què algunes, com l’Agrupació Musical Rapitenca (AMR) i la Banda Municipal de Música de Tortosa han decidit tornar a les sales d’assaig, seguint, això sí, un estricte protocol confeccionat per la Federació Catalana de Societats Musicals per a garantir la seguretat dels músics; en canvi d’altres, com la Lira Ampostina i la Unió Filharmònica d’Amposta, havien apostat per oferir cada divendres, durant este mes de juliol, cercaviles pels carrers de la ciutat i dixar els assajos per al mes de setembre. Ara, l’obligatorietat en l’ús de mascaretes sense instruccions específiques a les bandes, deixant la responsabilitat a les entitats, ha portat la Lira i la Filha a suspendre les cercaviles fins que puguen realitzar-les en garanties.

“Fer banda no és només fer música”, Núria Gómez, directora de la Unió Filharmònica d’Amposta.

La Federació Catalana de Societats Musicals ha dotat totes les Bandes Federades d’un kit sanitari i de desinfecció que compta amb un termòmetre d’infrarojos, gel hidroalcohòlic, desinfectant bactericida, mascaretes i difusors, per tal que es complisquen les mesures establertes en el seu protocol per a assajos, cercaviles, concerts i la prevenció personal. En este sentit, els músics als assajos han d’arribar-hi en mascareta i només se la poden traure un cop asseguts per a tocar l’instrument. Se’ls comprova la temperatura i se’ls fa desinfectar les mans abans d’entrar a la sala d’assaig. L’instrument no pot ser netejat en espais compartits, sinó que en acabar, s’ha de guardar i netejar-lo a casa seua, i en el cas dels instruments de vent, s’ha d’eixugar la condensació que es crea en tocar i puga caure a terra amb un tros de roba, drap o tela que han de portar de casa i després emportar-se’l. Els músics no poden compartir faristols ni partitures i estes últimes se les emporta cadascú a casa per a evitar la manipulació de carpetes. Les cadires entre els músics es troben a 1,5 m de distància, i un cop finalitzat l’assaig, cadascú ha de desinfectar la zona on ha estat, així com rentar-se les mans un altre cop per a sortir del local. El protocol també determina que, com a màxim, els grups d’assajos han de ser de 50 persones. 
 

Les bandes municipals comencen els assajos
La Banda de l’Agrupació Musical Rapitenca va retornar a la sala d’assaig el passat divendres 26 de juny, en què, segons detalla el president de l’AMR, Juan Carlos Luis, “s’hi van aplegar una trentena de músics”. “El primer assaig després del confinament va ser molt emotiu”, determina Luis, i afegix que aquell dia “també era una espècia de prova per a veure si funcionaria o no l’aplicació del protocol i la veritat és que va anar molt bé”. Habitualment, la Banda de l’AMR està formada per gairebé una seixantena de músics, ara amb la distància interpersonal que s’ha de mantenir, la sala d’assaig de la qual disposen només té capacitat per a 34 cadires. Així doncs, per ara, “no tenim cabuda per a més músics, però estem buscant alternatives per si es donés el cas”, afirma Luis. De moment, la Banda municipal de la Ràpita té previst oferir dins del ‘Cicle de Nits a la Fresca’ un “concert excepcional” el pròxim 24 de juliol a la plaça Agustí Vizcarro ‘La Pin’, unes dates en què la Ràpita hauria celebrat les seues Festes Majors, enguany suspeses arran de la Covid-19. 

La Banda Municipal de Música de Tortosa va començar a assajar el passat dimecres 1 de juliol, però en un format més reduït. “No tenim cabuda per a tots els músics en les distàncies pertinents al nostre local, i per això hem començat amb els assajos parcials”, indica Juanjo Grau, director de la Banda de Tortosa. Ells també estan cercant altres espais per a veure si podrien reunir-se tots els 55 músics que té la formació musical. “Venir a la banda sempre ha sigut voluntari, i ara més que mai. S’ha de tenir present que a les bandes musicals s’ajunta gent molt jove, però també molt gran”, afirma. 

I és que tant Luis com Grau expliquen que, tot i que la gent gran són col·lectius de més risc, als assajos “ha vingut gent de totes les edats, perquè tothom tenia moltes ganes de tocar”. Així, als primers assajos de la Banda Municipal de Música de Tortosa hi han participat una mitjana de 17 músics per dia, dels 25 que hi caben. Tot i que no és el format habitual, segons Grau, “els assajos parcials et permeten treballar coses que en grup no es podrien fer, per això estan funcionant molt bé”. Tot i que no tenen previst cap concert, ara que han arrencat els assajos no tenen intenció d’aturar-los. “Estem tornant a agafar la dinàmica després de tres mesos aturats”, diu Grau, que afegix que “si de cara a Festes de la Cinta es pot fer algun tipus d’acte, la banda hi participarà segur”
 

La Lira i la Fila suspenen les cercaviles
Tant la Unió Filharmònica d’Amposta com la Lira Ampostina van decidir ajornar els assajos fins al setembre per a fer-los en “normalitat”, i havien apostat, totes dos entitats, amb prop d’una setantena de músics cadascuna, per omplir els carrers de la ciutat tots els divendres del mes fins al 7 d’agost, de pasdobles, música i alegria. I és que tant la directora de la Fila, Núria Gómez, com el director de la Lira, Manel Zaera, coincidien que les cercaviles eren més fàcils de gestionar amb els nous protocols. “És una manera de retrobar-nos”, contava Gómez, que afegia “falta anar a l’entitat, ja que el que fa xarxa és el contacte amb els altres músics; si no, es va perdent l’interès. Això ara no pot ser”. Una de les raons per no fer assajos és que “som una banda amateur i anem a passar-ho bé. No dic que les mesures que marca el protocol no es puguen complir, sinó que ho complica tot més, i inconscientment aniríem relaxant-nos i a la banda hi ha tant gent jove com gran”, indicava. Esta decisió també s’ha vist afavorida pel fet de tenir tots els concerts i actes previstos cancel·lats. 

El director de la Lira apuntava que les cercaviles es feien “per animar l’ambient de les tardes de divendres”. En estes sortides també hi ha un protocol molt clar: els músics han d’anar vestits de casa i amb els instruments muntats, els de percussió han d’anar amb mascareta durant tota la cercavila, se’ls comprova la temperatura i es passa un control d’assistència. Els músics de la Lira tenien un motiu més per participar-hi, ja que Octavi Ruiz, director de la banda els últims 39 anys, es jubila i un cop acabades estes sortides dixarà la batuta. És per això que “molts músics han fet esforços per venir perquè són el seu comiat”, descrivia Zaera. “Les cercaviles han estat una oportunitat per a acomiadar Octavi dirigint la banda pels carrers d’Amposta, com es feia durant les Festes Majors”, afegia. Ara, però, la falta d’instruccions específiques per a les bandes, davant l’entrada en vigor de l’ús obligatori de mascareta este dijous ha portat totes dos entitats a suspendre les cercaviles, fins que puguen celebrar-se amb normalitat.

la Lira Ampostina participant en la primera cercavila per Amposta després del confinament. | CEDIDA

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 70 = 78

Últimes notícies