HomeSalutLes bodes i comunions, ajornades sense data pel coronavirus

Les bodes i comunions, ajornades sense data pel coronavirus

Les esglésies i els llocs de culte del territori ebrenc han obert les portes este dilluns, arran de l’entrada de la regió sanitària de les Terres de l’Ebre a la fase 1 de la desescalada. Ho han fet, però, en unes condicions determinades: només es pot ocupar un terç de la capacitat, els feligresos han d’estar separats per una distància mínima de 2 metres, es proporcionarà gel hidroalcohòlic a l’entrada perquè la gent en entrar i sortir puguen rentar-se les mans, les portes han d’estar obertes perquè ningú toque poms ni manetes, no hi ha aigua beneïda a les piques, no es donarà el gest de la pau -donar-se la mà-, la comunió es donarà en silenci, a la mà -i no a la boca- i el mossèn anirà amb mascareta. Així ho ha detallat el mossèn Víctor Cardona, delegat de mitjans de comunicació social del Bisbat de Tortosa, que afegix que “es poden fer tots els sagraments amb un 30% de la cabuda i en les mesures de prevenció que ha publicat la Conferència Episcopal Espanyola. Per a garantir la distància mínima de seguretat i el terç de capacitat, hi ha senyalitzacions o algun voluntari que orienten la gent per a saber on s’ha de situar”.

Així doncs, totes les esglésies del territori han obert, però no totes han ofert cerimònies amb feligresos durant esta setmana, sinó que s’esperen al dissabte per a celebrar-les. Este és el cas del mossèn Víctor Cardona, rector de la parròquia de Campredó, que anima la gent gran i persones de risc a “no venir a les celebracions parroquials i que esperen a veure com es desenvolupa l’activitat litúrgica en la segona i tercera fase del desconfinament”. Quant als sagraments, les confirmacions són les úniques que estan suspeses pel Bisbat, la resta de celebracions com primeres comunions o bodes nupcials, segons indica el rector Cardona, “es deixa a decisió de totes les parròquies”. Segons apunta el rector, ara no té gaire sentit fer-les, perquè són celebracions que no només se celebren litúrgicament, sinó que també implica diverses activitats econòmiques al seu voltant: reunions familiars multitudinàries, el convit als restaurants, fotògrafs, entre d’altres.

Primeres comunions i casaments

La Ràpita és un dels municipis que ja ha posat nova data a les primeres comunions que s’havien de celebrar durant este mes i s’han ajornat fins al 6, 11, 13, 20 i 27 de setembre. No celebrar-se les comunions o les bodes implica una pèrdua econòmica notable per als restaurants, que durant estos mesos tenen diverses comunions cada cap de setmana. És el cas del restaurant Llansola 1921 de la Ràpita, que tenia previstes entre dos i tres comunions cada cap de setmana este mes de maig, però, la pandèmia no només ha ajornat estes reserves, sinó que ha hagut d’abaixar les persianes durant dos mesos. Segons explica Imma Bòria, propietària del restaurant, de mitjana, cada comunió pot comptar amb una quarantena d’assistents, i els preus oscil·len entre els 70 i 80 € el cobert, però determina que “tot això depèn de cada família”. Amb les noves dates, les famílies han ajornat les seues reserves al setembre, però la Llansola està enviant “un detallet” als xiquets i les xiquetes que no han pogut fer la comunió el dia que tenien previst, explica Bòria.

En la mateixa línia es troba el Delta Hotel de Deltebre, que ha vist com es veien ajornades la quarantena de comunions que tenien previstes ara entre el maig i juny. Segons detalla la directora del Delta Hotel, Nelly Bertomeu, “la informació arriba a comptagotes”, però “les parròquies estan intentant no massificar les comunions i per això s’estan plantejant oferir diversos caps de setmana entre juliol i setembre”. El Delta Hotel oferix un menú al preu de 63 € i l’assistència de les comunions és molt variada. De moment, estan a l’espera que es confirmen les noves dates de les comunions, per a començar a reubicar les reserves.

La situació és la mateixa per a les bodes nupcials. El pròxim 23 de maig era el dia que havien escollit Ariadna Castañeda i Angel Ema Hayter per a casar-se. Després de gairebé un any de preparatius, no podrà ser. “Quan va començar la pandèmia pensava de manera positiva que arribat el dia, això ja hauria passat, i ho podríem celebrar. Tal com s’anava apropant la data ho veia tot més negre, i al final l’hem ajornat per al 27 de març de l’any que ve”, explica Ariadna Castañeda. I com ella, diverses parelles han vist com el dia escollit no podrà ser i han començat a escollir noves dates. El Delta Hotel en tenia diverses durant estos mesos de confinament, així com de cara a la temporada d’estiu. “Ha quedat tot parat, no només el dia dels esdeveniments, i la gent, com que hi ha molta desinformació, té por”, afirma Bertomeu, que afegix que prop d’un 50 % de les parelles que preveien casar-se enguany han ajornat l’enllaç per al 2021, i d’altres s’han reubicat de cara a la tardor. La Llansola també havia d’acollir dos bodes este mes, una s’ha ajornat a l’octubre, i l’altra, està a l’expectativa de veure què passarà amb la pandèmia per a decidir una nova data.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

80 + = 88

Últimes notícies