El Govern espanyol seguix ferm en la seua aposta de tancament de les centrals nuclears. El calendari de tancament marcat per l’executiu de Pedro Sánchez i la ministra Teresa Ribera assenyala el 2035 com a data de tancament del darrer reactor nuclear, que en el cas d’Ascó arribaria uns anys abans, el 2030 i 2031.
Ara, l’executiu ha demanat a les empreses propietàries de les centrals que elaboren un pla preliminar de desmantellament i que el presenten al Consell de Seguretat Nuclear (CSN) en un període límit de divuit mesos.
Amb este pla, l’executiu vol facilitar el procés de desmantellament de les set centrals nuclears que operen actualment a l’Estat. L’objectiu és que les empreses gestores de les centrals puguen analitzar les millores tecnològiques que poden aplicar a les centrals durant els últims anys d’operació, tenint en compte el desmantellament proper. Segons l’executiu, això no suposarà una càrrega addicional per a les operadores de les centrals, ja que és habitual que es treballe en este tipus de plans amb la col·laboració de l’empresa pública encarregada de gestionar el desmantellament i l’emmagatzematge dels residus, Enresa.
Així, el Govern de l’Estat seguix amb una estratègia coherent a l’hora d’assumir el punt final definitiu a la producció d’energia d’origen nuclear, una energia que, en els últims deu anys, ha estat la primera font de producció elèctrica a Espanya. A més, l’executiu de Pedro Sánchez s’ha negat en rotund a declarar l’energia nuclear com a energia verda, tal com defensa el Govern i el president de la República a França.
Davant d’esta situació, la gestió dels residus continua sent una incògnita. Tot i la voluntat d’Enresa de posar en marxa un nou Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) a la central nuclear d’Ascó, que aculla els residus dels últims anys de la central, no hi ha encara cap pla de construcció d’un Magatzem Temporal Centralitzat (MTC).
El govern socialista s’ha oposat frontalment a la seua construcció a Villar de Cañas, a Conca, que era l’opció del govern de Mariano Rajoy. Amb l’arribada del baró socialista Emiliano García Page a la Junta de Castella i la Manxa, i de Pedro Sánchez, a la Moncloa, el projecte no ha fet cap avenç i a l’esborrany del nou Pla de residus de l’Estat pràcticament no esmenta el cas de Villar de Cañas com una opció viable. Tot i això, sí que seguix insistint en la construcció d’un MTC, que done sortida a tots els residus radioactius que han generat les centrals nuclears espanyoles, com la millor opció de gestió fins a la construcció definitiva d’un magatzem geològic profund ja a llarg termini.