Malgrat que s’ha estancat el nombre de famílies que acudixen a Càritas Diocesana del Bisbat de Tortosa per a pal·liar la pobresa que sofrixen en els darrers anys, el nombre d’intervencions per família ha anat en augment.
S’ha passat de les 7,2 intervencions per família l’any 2010 a les 15 intervencions el passat 2018. Això indica que es beneficien de més d’un servei que oferix l’entitat per a cobrir les necessitats més bàsiques. “La pobresa i la necessitat continua, encara que els mitjans de comunicació ens pinten una altra realitat de recuperació. Veiem que les famílies necessiten més ajudes, ja siga d’escolta, d’ajuda, per a fer gestions… tot a través de Càritas”, opina Agustí Adell, secretari general de Càritas Diocesana. Aquesta és una de les principals conclusions que aporta l’entitat catòlica en la seua darrera memòria social. L’enquistament de la pobresa també s’ha remarcat amb el darrer informe de la fundació FOESSA, que recull que la pobresa afecta 8,5 milions de persones a l’Estat espanyol.
Durant el 2018 han prestat fins a 48.000 serveis personals als integrants de les més de 3.000 famílies que han estat ateses pels 34 equips locals de Càritas a la Diòcesi de Tortosa, que inclou territori ebrenc i del nord del País Valencià. La memòria també destaca que “el 52% de les persones que acudixen a Càritas són dones i que s’atenen majoritàriament més persones de nacionalitat espanyola que estrangera”.
Durant este darrer any gairebé 600 voluntaris, a banda de les 18 persones contractades per l’entitat, han permès tirar endavant fins a 20 projectes de caritat, com ara els serveis de gent gran, Botigues de Roba Solidària o beques menjador. Part d’estos projectes es destinen als més petits, i això vol dir que s’aposta per l’educació: “Com menys nivell d’estudis, més índex d’exclusió social”. Davant la dada que la gran majoria de les persones que atenen compten només amb estudis primaris o inferiors, l’entitat vol evitar la pobresa intergeneracional. “Si aconseguim que un nen o nena supere els estudis primaris per a assolir-ne uns de secundaris, segurament haurem aconseguit que una família d’aquí a 15 anys no estiga a Càritas, i que els fills, tampoc. Per això l’educació és la clau”, explica Adell.
Els programes que han atès més famílies són el Projecte d’Acollida i Acompanyament –en què en este darrer any han participat gairebé 8.000 persones i al qual s’han destinat 526 mil euros– i el programa Projecte Aliments –del qual s’han beneficiat unes 2.490 famílies– que va poder recaptar fins a 590 mil quilos de menjar des dels diferents recaptes d’aliments que organitza periòdicament l’entitat, així com les donacions que arriben a les parròquies.
La Diòcesi ha assegurat que prop de 90 euros de cada 100, dels 2.256.963 euros de pressupost de l’any 2018, ha retornat a la societat en forma de caritat, ja siga en ajudes directes, promoció o empoderament d’estes persones que patixen exclusió social. “Càritas suposa, juntament amb Mans Unides i les missions al tercer món, un 35% de tota l’economia diocesana; podem dir que una tercera part del pressupost es destina a accions de caritat”, ha destacat el bisbe de Tortosa, Enrique Benavent.