HomeFestesLes festes majors, en perill per coronavirus

Les festes majors, en perill per coronavirus

L’estiu del 2020 no serà com molts havien imaginat. El coronavirus ha obligat a cancel·lar i ajornar nombroses festes majors i actes culturals arreu del país. Mentre que alguns han apostat per buscar alternatives virtuals a les celebracions, altres parlen d’ajornar les festes uns mesos més tard i els més prudents opten per moure les programacions l’any vinent, esperant que la nova normalitat ja haja arribat. A l’Ebre, de moment s’han cancel·lat les festes majors del Mas de Barberans i Alcanar, les d’Aldover, que celebrava les seues segones festes per Sant Jordi, i les de l’Ampolla.

Festes confinades

Les festes majors de Mas de Barberans havien de començar el diumenge 19 d’abril amb el pregó. En un primer moment l’Ajuntament preveia traslladar alguns actes a la Quinzena Cultural, a la primera quinzena d’agost, però Josep Maria Lleixà, alcalde de la població, cada cop ho veu menys probable. A més, apunta que els bous no es podran realitzar perquè s’han de fer durant el període estipulat tradicionalment, tal com marca la llei. Malgrat tot, el coronavirus no ha impedit als seus veïns celebrar una festa confinada on els balls de gala i els vermuts populars s’han traslladat als balcons de les cases del poble. A més, gràcies a les xarxes socials i a la televisió local, es podia seguir què feien els veïns d’un carrer més enllà. “Som una població petita i envellida, i sabíem que molta gent gran no pot accedir a les xarxes socials. És per això que ens vam posar en contacte amb Canal Terres de l’Ebre i Canal21 per a emetre vídeos de les festes de l’any passat, així com imatges de com s’han viscut enguany”, explica Lleixà en declaracions al Setmanari l’Ebre. “Ha sigut tot molt improvisat, ja que han sigut les primeres festes majors durant el confinament: no sabíem si podríem fer algun dels actes, si la gent s’avindria a participar-hi, com ho muntaríem… Però estem contents perquè la gent s’hi ha bolcat i hem fet un munt d’activitats, fins i tot amb una minicloenda de festes, amb focs i petards des dels terrats”, diu.  Alguns actes, com el concurs de guinyot o els concerts, s’han traslladat del centre social i la plaça a la tauleta o al mòbil.

Per la seua banda, Alcanar té dues Festes Majors, al maig, per Sant Isidre, i a l’octubre, pel Remei. L’Ajuntament ha declarat que el pressupost que s’estalviaran de la suspensió de les Festes de Maig es destinarà a mesures per a alleugerir l’impacte econòmic provocat per la crisi de la Covid-19. Més endavant, el consistori valorarà possibles dates per a celebrar les festes. El mes anterior, Aldover va suspendre el seu cap de setmana de bous pels volts de Sant Jordi, que encetaven a l’Ebre la temporada taurina.

L’Ajuntament de l’Ampolla també “s’ha vist obligat” a suspendre les Festes Majors de Sant Joan 2020, que s’havien de celebrar del 20 al 28 de juny. Des del consistori s’està valorant la possibilitat de traslladar alguns dels actes a altres dates com podria ser la Festa de la Segregació, que se celebra el mes de novembre. A més, la regidora de Festes s’ha compromès a buscar una alternativa perquè les pubilles, pubilletes i hereus que havien de representar el municipi este 2020 puguen participar en altres esdeveniments durant l’any i a adaptar tots els actes possibles a la situació que estem vivint.

La incertesa de l’agost

Però què passarà amb les festes d’agost? S’hauran rebaixat les mesures en estes dates? L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, expressa en declaracions al Setmanari L’EBRE que veu molt complicat que es puguen fer bous, ja que requerixen “molta preparativa”. “Si fem festes, seran molt reduïdes i molt adaptades, però ho veig difícil. La idea és continuar fent actes infantils, per a gent gran, per als jóvens, per als esportius i bous; no volem dixar de fer cap de les activitats típiques”, indica. “Això sí, si no fem les festes a l’agost no les ajornarem, sinó que organitzarem activitats durant els caps de setmana dels mesos d’octubre, novembre i desembre, per a compensar”. De moment, però, apunta que a finals de juliol se celebrarà el DeltaChamber Music Festival, amb la diferència que enguany no hi haurà cap artista internacional i es farà en un espai obert, complint amb la normativa d’una persona per cada 9 metres quadrats.

Davant d’esta incertesa, Conrad Casas, sub-director general de Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l’Ebre, indica que tot dependrà de si el desconfinament es fa per regions sanitàries, tal com proposa la Generalitat, o per províncies, com assenyala l’Estat. “Tot sembla apuntar que es farà per regions sanitàries, la qual cosa ens ajudaria a prendre decisions més acurades en funció de la prevalença de la malaltia i la taxa d’incidència de cada regió sanitària”, apunta. “L’Ebre és la regió amb taxa Covid més baixa, raó per la qual les mesures de desconfinament seran més ràpides que a la resta”. En este sentit, assenyala que hi hauran territoris on hi hauran festes majors abans que a altres indrets. “Si les coses es comporten com fins ara a les Terres de l’Ebre, amb una tendència clarament decreixent, és molt probable que aquí algunes activitats es puguen reprendre abans, tot i que amb certes restriccions”, expressa. De moment però, estes limitacions encara són una incògnita. “És un escenari molt incert, la qual cosa fa que per als consistoris siga molt complicat programar un calendari de les festes, ja que no tenen cap certesa de si es podrà tirar endavant”. En este sentit, Casas indica que ja és tard per a les festes de juny, però dixa la porta oberta a la possibilitat de celebrar festes majors a la segona quinzena d’agost.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

42 + = 51

Últimes notícies