HomeSocietatLes nuclears d'Ascó i Vandellòs registren prop de la meitat dels successos...

Les nuclears d’Ascó i Vandellòs registren prop de la meitat dels successos del 2022

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va rebre l’any passat 38 successos notificables de les vuit centrals nuclears de l’estat espanyol, una xifra gairebé idèntica als 37 successos de 2021. D’aquests, 5 es van registrar a la unitat d’Ascó I, 6 a la unitat d’Ascó II i 6 a la planta de Vandellòs II, 17 successos que representen el 44,7% del total. A les dos unitats d’Almaraz es van notificar 7 successos, a Cofrentes 8, a Trillo 7 i a Santa Maria de Garoña 1. En la majoria dels casos (el 37%) les notificacions es van produir per successos relacionats amb l’operació de la instal·lació nuclear, un 31% van estar relacionats amb especificacions tècniques de funcionament, i la resta (24%) amb les actuacions dels sistemes de seguretat.

Els successos notificats per les centrals nuclears es classifiquen en tres categories: 1 hora, 24 hores i 30 dies. En el cas d’Ascó I, un dels successos va ser d’1 hora i els altres quatre de 24 hores. A Ascó II, un dels successos es va classificar com d’1 hora i els altres cinc de 24 hores. I a la central de Vandellòs II, dos dels successos van ser d’1 hora, tres de 24 hores i un de 30 dies. Aquest succés es va produir el desembre del 2021, però el titular de la central el va notificar el gener del 2022.

Del total de successos a les nuclears catalanes i espanyoles, 34 van ser classificats de nivell 0 a l’escala INES i tres de nivell 1. Un succés a la nuclear de Trillo va quedar fora de l’escala perquè no estava vinculat directament amb la seguretat de la planta i la protecció radiològica.

Els incidents de nivell 1 a l’escala INES són anomalies per sobreexposició, problemes menors amb components de seguretat, per mesures de defensa, o per pèrdues i robatoris de fonts radioactives, dispositius o empaquetatge de transport de les fonts radioactives de baixa activitat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 75 = 83

Últimes notícies