HomeCulturaLes salines entren al centre d’art Lo Pati per reflexionar sobre el...

Les salines entren al centre d’art Lo Pati per reflexionar sobre el seu valor cutural i ambiental

Des de fa unes dècades, les pràctiques culturals contemporànies han inclòs en la seva agenda artística la qüestió ecològica i l’activisme mediambiental. De la mateixa manera, també han introduït, el concepte de ruralitats en clau d’àrea de treball i reflexió. Aquest és el paradigma general del qual parteix l’exposició El valor de la sal que es podrà veure a Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre del 25 de febrer al 30 d’abril. La mostra recull el punt de vista de vuit artistes —nacionals, internacionals i de molt diverses generacions— sobre la importància dels salobrars tant des del punt de vista antropològic i cultural, com en la generació d’hàbitats de gran biodiversitat.

Des del punt de vista artístic, la proposta és molt eclèctica i inclou dibuixos al carbó, projeccions de vídeos, escultures efímeres i fotografies, entre altres. L’exposició està comissariada per Juan Guardiola, historiador de l’art, exdirector del Centro de Arte y Naturaleza (CDAN) d’Osca i actual director de la fundació Díaz Caneja de Palencia i contempla les següents instal·lacions:

El capítol del mar de Bárbara Fluxá (Madrid, 1974); La sal de Carmen Laffón (Sevilla, 1934 – Sanlúcar de Barrameda, Cadis, 2021); Vigilaban en la última luz la aparición del espejismo de Cristina Mejías (Jerez de la Frontera, 1986); Salario d’Eva Lootz (Viena, 1940); Alrededor de las salinas de Jacinto Esteva (Barcelona, 1936 – 1984) Cotacero de Jorge Yeregui (Santander, 1975); Madre sal i Cartografía de la sal de Lucia Loren (Madrid, 1973); Las Puntas, Fuencaliente i Los Cocoteros de Luna Bengoechea (Gran Canària, 1984); i Roca de sal de Miguel Sbastida (Madrid, 1989).

El valor de la sal tancarà el 30 dabril amb un concert del duet Menhir. El grup format per l’artista visual Coco Moya (Gijón, 1982) i el músic Iván Cebrián (Conca 1980) proposa una aproximació a les salines amb un espectacle en el qual el públic pot deambular lliurement entre les salines mentre sent els sons de la seva instal·lació; una proposta corporal que interactua amb la terra, les pedres, l’aire i el so, així com amb altres elements disseminats per l’espai, com l’aigua, l’argila o la sal (lloc encara per determinar).

Novetats de la programació 2023

L’exposició El valor de la sal donarà el tret de sortida a la temporada 2023 de Lo Pati. D’entre les novetats més importants de la programació d’aquest nou any destaca la posada en marxa la seva nova sala expositiva: La Façana de Lo Pati. L’espai pren forma d’una gran pantalla de 6×3 metres situada a l’exterior de l’edifici i que disposarà de programació pròpia amb el cicle de natura i paisatges visuals Miratges.

Més enllà de la mostra sobre la sal, en el programa d’exposicions tres exposicions més entre les quals cal mencionar la mostra dedicada a pintors joves de l’Ebre (del 17 de juny al 23 de juliol), amb la voluntat d’oferir un espai on artistes emergents vinculats al territori posar èmfasi i recuperar una disciplina, la pintura, que havia estat un dels eixos programàtics del centre en la seva fundació. El programa d’exposicions es tancarà amb Playmodes (de l’11 de novembre al 14 de gener de 2024) una proposta que es mou al voltant de l’eix art-enginyeria, i es basa en el concepte de sonificació de la imatge. A partir d’aquesta premissa inicial, s’explora un vast univers sonor de partitures gràfiques algorítmiques, de síntesi d’espectrogrames, d’autòmats audiovisuals, de concerts de música contemporània per quartet de corda o d’instruments interactius. En els darrers anys, Playmodes ha desenvolupat projectes artístics arreu del món —Nova York, Praga, Madrid, São Paulo, Houston, Zurich, Lyon, Berlín, Londres— per a esdeveniments de música electrònica com Sónar a Barcelona o DGTL a Amsterdam

D’altra banda, enguany Lo Pati posarà èmfasi a les residències artístiques. Així enguany, el centre suma dues noves convocatòries internacionals amb Itàlia i Xile en col·laboració amb el projecte L’Aquila Reale i el seu programa de residències de recerca artística La VALLE. D’una banda, s’obrirà convocatòria destinada a artistes i curadors per a realitzar una residència presencial de recerca i creació d’un mes de durada a Licenza (Roma, Itàlia) i a la vegada, Lo Pati acollirà artistes xilens a Amposta.

La programació 2023 contempla altres projectes ja consolidats com Ports, Natura i Art, Encontres aproximatius de postbouseia, Ebrergent, Festival Loop, el cicle músiques inusuals OUT·SIDE, la mostra de cinema mónFILMAT, les intervencions artístiques en espais oberts de l’XYZ, les col·laboracions amb Eufònic i el festival Femme in Arts, entre altres.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

67 + = 77

Últimes notícies