HomeTerres de l'EbreLes Terres de l'Ebre acumulen ja precipitacions de fins a 170 litres...

Les Terres de l’Ebre acumulen ja precipitacions de fins a 170 litres per metre quadrat però el temporal de llevant no ha està provocant incidents remarcables

ACN Tortosa .- Les Terres de l’Ebre acumulen ja precipitacions de fins a 170 litres per metre quadrat però el temporal de llevant no ha està provocant incidents remarcables. Malgrat això, Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del Pla Inuncat, tant a les quatre comarques ebrenques com a les del Camp de Tarragona, davant la previsió de més pluges durant aquest divendres a la tarda. Segons els Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), encara poden tenir lloc xàfecs intensos que podrien superar els 200 litres per metre quadrat en 24 hores al Baix Ebre i el Montsià, i uns 100 a la resta de les Terres de l’Ebre o el litoral i prelitoral de Tarragona. Unes pluges que poden fer créixer cabals de rius i barrancs, afectant rius i carreteres. Protecció Civil, que demana precaució en aquestes zones així com al Massís del Port, també manté en alerta el Pla Procicat pel fort onatge a la costa.

Des de l’inici de l’episodi, aquest passat dijous, a les Terres de l’Ebre s’han acumulat importants quantitats de pluja, especialment durant la nit. Així, al Massís del Port han recollit 157,1 l/m2; als Valentins –municipi d’Ulldecona- 96,8 l/m2; als Mas de Barberans, 88,2; a Alcanar, 85,1; i a Horta de Sant Joan, 72,9. Al matí, les pluges s’han concentrat, principalment, a les comarques del Camp de Tarragona, amb valors destacats a Prades, amb 57,7 litres per metre quadrat; Constantí, 54,9; Riudoms, 51; i Tarragona, 48,2.

Malgrat aquestes precipitacions, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya no ha rebut moltes trucades per incidències rellevants i, en general, les que es reben són molt disperses pel territori i en les franges horàries. Des de la matinada, els bombers han hagut d’atendre una vintena d’actuacions, majoritàriament per retirar elements del mobiliari urbà o arbres, així com per atendre petites inundacions. També han fet seguiment i inspeccionat punts inundables, sense que se n’hagi derivat cap emergència greu.

També els municipis estan efectuant tasques de vigilància dels rius i zones inundables, especialment a les Terres de l’Ebre, a petició de Protecció Civil i els seus plans d’emergència, amb brigades municipals, policies locals i voluntariat de protecció civil, que també han senyalitzat i tancat el pas algunes zones de perill d’inundació. Així, per exemple, al barranc de la Galera, al seu pas per Masdenverge, diversos camins que creuen el curs han quedat tallats pel cabal d’aigua que baixa des de la nit. L’Ajuntament de Tarragona, per la seva banda, ha tancat parcs i jardins. El Consell Comarcal del Montsià també ha suspès cinc rutes de transport aquest divendres.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha certificat l’estat de normalitat del cabal dels rius, rieres i torrents de la conca de l’Ebre –amb alguns subafluents, com l’Algars, que han incrementat considerablement la seva aportació habitual- , on el terreny està absorbint l’aportació d’aigua de les pluges i no es detecta cap situació de perill. Tampoc la Confederació del Xúquer ha detectat cap perill als rius de la seva conca que transcorrent per Catalunya. L’Agència Catalana de l’Aigua, per la seva banda, manté la situació d’alerta a la part final del Baix Ter. L’embassament de Foix es troba sobreiixint a causa de les darreres pluges.

Creixement sobtat de rius i barrancs

Protecció Civil ha reiterat la seva recomanació d’extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure al Massís del Port, on es concentren les precipitacions més importants, i on els barrancs, rius i rieres poden portar aigua abundant de forma sobtada. Aconsella no travessar zones inundades, tampoc en espais urbans, ni accedir a baixos o soterranis pel risc de quedar atrapat. Genèricament, també demana no romandre prop de lleres, rius i guals així com evitar travessar rieres i torrents perquè, malgrat l’aparent poc cabal, es pot incrementar sobtadament. També considera que cal extremar la precaució en la mobilitat, evitant vies secundàries prop de cursos d’aigua i zones inundables, i fer cas de la prohibició de pas en vies que es puguin veure afectades per acumulació d’aigua.

Paral·lelament, es manté l’alerta del Pla Procicat pel fort onatge. Segons l’SMC, les onades podran arribar als 2,5 metres d’alçada al litoral central i de Tarragona, així com fins als 4 metres a la costa de les Terres de l’Ebre. L’onatge anirà afluixant a mesura que passin les hores però es mantindrà actiu durant la nit i matinada, podent incidir més directament en el litoral amb el canvi de vent de gregal a llevant. Protecció Civil demana extremar les precaucions al front marítim per aquest motiu i que es respectin els tancaments preventius dels accessos al litoral.

Per últim, ha quedat ja desactivada l’alerta del pla Ventcat per fortes ventades, que es manté en situació de prealerta. Les previsions indiquen que, al llarg d’aquest divendres i fins al vespre, hi ha una probabilitat baixa de superar els 72 km/h al litoral i prelitoral central i de Tarragona. El vent bufarà de component est.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies