L’estat del món (15)

En sociologia s’anomena “massa crítica” la quantitat mínima de persones necessàries perquè un canvi es produeixi. Així, segons el biòleg Lyall Watson, “si un nombre prou gran de persones adquireixen un nou coneixement o forma de veure les coses, això es propagarà per tota la humanitat”.

Les concentracions massives pel canvi climàtic del passat 27 de setembre posen de manifest que aquesta massa crítica per a salvar el planeta ja s’ha aconseguit i els governs es veuran forçats a escoltar tot aquest clamor popular exigint accions i resumit amb la frase: “No hi ha planeta B”.

Els països estan fent reunions sobre el clima des de fa 40 anys, la primera cimera es va fer el 1979, i els acords de mínims que signen són sistemàticament incomplerts. Una mostra de la falta de voluntat política són els rècords d’emissió de CO2 que s’assoleixen cada any tot i les reduccions acordades.

Es vergonyós que els joves estudiants liderats per Greta Thumberg, de 16 anys, ens diguin que ja no podem esperar més per a actuar. Com deia una de les pancartes de la concentració a Tortosa: “No a la indiferència, és una emergència”.
A la seva intervenció a l’ONU de Nova York, la jove activista sueca va dir molt enfadada: “S’estan morint els ecosistemes i ens trobem a les portes d’una extinció massiva i de l’únic que parlen vostès és de diners i ens conten contes de creixement econòmic perpetu, com s’atreveixen?. Una pancarta ho resumia així: “Si la Terra fos un banc ja l’haurien rescatat”.

Els governs han d’actuar ja i cadascun de nosaltres també ho hem de fer, se m’ocorren quatre mesures fàcils de prendre:
– Seleccionar les escombraries per al seu reciclatge.
– No agafar el cotxe si no és necessari, caminar 20 minuts és sa.
– Usar menys plàstics.
– Votar a favor dels polítics més sensibilitzats contra el canvi climàtic.

Però no tindria sentit salvar el planeta i deixar que milions de persones morin de fam.
La massa crítica està augmentant i està sorgint una nova consciència col·lectiva que prioritzarà el bé de tots per damunt dels interessos d’uns quants i farà possible la salvació del planeta i de les persones pobres. Un món transformat és l’alternativa a un món destruït, no n’hi ha d’altra.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies