L’estat del món (21)

El cos humà forma una unitat a partir dels òrgans, teixits i ossos que el componen i totes les parts cooperen i fan la seva funció per a mantenir el cos sa. No hi ha competitivitat sinó que comparteixen els recursos: sang, oxigen, aigua i aliments.

De forma semblant, el planeta també forma una gran unitat amb els minerals, els vegetals, els animals i els humans, però segons un dels grans pensadors actuals, el professor Ervin Laszlo, “hem comès una errada fatídica: creure que som superiors i estem separats del món”,  de manera que no som conscients de la unitat entre nosaltres i amb el planeta.

El fet de sentir-nos superiors, separats els uns dels altres i amb dret a fer i desfer segons ens convingui seguint els criteris de la competitivitat, el materialisme i l’egoisme, ha portat com a conseqüència el sofriment i la misèria de milions de persones i també la contaminació i la sobreexplotació de la Terra. Hem cregut que estem per damunt de la naturalesa i  hem negat el fet real que en formem part fins a alterar així el seu equilibri. El reputat filòsof de la ciència adverteix que “ens estem apropant a un punt crític de l’existència humana en aquest planeta. El nostre futur està en joc”.

La unitat i la cooperació no són solsament conceptes espirituals i religiosos, la física quàntica ha arribat a la conclusió que formem part d’un camp d’energia imperceptible que uneix tot amb tot de manera que estem interconectats les persones entre sí i amb el planeta. Aquest oceà d’energia que ho impregna tot posa de manifest que no existeix la separació.

Segons Laszlo, ens hem convertit en un càncer en la xarxa de la vida, en una amenaça per al sistema de la vida i, per tant, també per a nosaltres mateixos.

És absolutament necessari per a la supervivència de la humanitat i del planeta un canvi de mentalitat per a deixar de sentir-nos separats i ser conscients que hem de cooperar i compartir els recursos del planeta fent-ne un ús sostenible.

Ens hem passat de frenada i estem a la vora del precipici, hem de restablir el seny. La vida és unió i cooperació, com l’exemple del cos humà que he comentat al principi; hem de canviar d’actitud ja, sense més demora.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies