L’estat del món (34)

Aquest cop, degut a la pandèmia, la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial, més conegut com a  Fòrum de Davos per la ciutat on té lloc, es realitza en dues fases. Una primera en línia que ja es va fer a l’última setmana de gener i una altra, presencial, que no tindrà lloc a la ciutat suïssa sinó a Singapur al maig.

A la reunió digital van participar-hi més de 1.500 persones: presidents de govern, científics, directius empresarials, multimilionaris i representants de diverses ONGs. Es va evidenciar la necessitat de reformar en profunditat el model econòmic capitalista per tal de posar fre a les desigualtats i a la contaminació insostenibles. Com va dir un dirigent empresarial en la seva intervenció, “el capitalisme, tal com l’hem conegut, ha mort”.

Sembla ser que cada cop es veu més clar que, tal com vaig insistint en els meus articles, hem de passar d’una economia dissenyada a mida d’uns quants que se’n beneficien a una economia que busqui el benestar de tots. Així, Klauss Schwab, fundador d’aquest fòrum que ja va per la 51a edició, diu a les conclusions finals d’aquesta primera fase: “El capitalisme, el que s’ha practicat en les últimes dècades, amb la seva obsessió en la maximització de beneficis per als accionistes, ha donat lloc a una desigualtat horrible. És hora d’un nou capitalisme més just, un capitalisme equitatiu i sostenible que realment funcioni per a tothom”.

El lema de la trobada digital va ser “El Gran Reinici”, Schwab aclareix el seu significat amb aquestes paraules: “El món ha d’actuar conjuntament i amb rapidesa en la renovació de tots els aspectes de les nostres societats i economies des de l’educació fins als contractes socials i les condicions laborals. Han de participar-hi tots els països, des dels Estats Units fins a la Xina, i han de transformar-se tots els sectors, des del gas i el del petroli fins al de la tecnologia. Dit d’una altra manera, ens fa falta un “Gran Reinici del capitalisme”.

Perquè aquestes conclusions no siguin només una declaració d’intencions, com sol passar en altres reunions mundials, farà falta la pressió popular pacífica que obligui els governants a actuar en conseqüència. El 2003 es van produir manifestacions mundials contra la invasió de l’Irak amb el lema: “No a la guerra”. Aquests dos últims anys han tingut lloc manifestacions massives, encapçalades pels joves estudiants, en contra del canvi climàtic amb frases com: “No hi ha planeta B” i “Com us heu atrevit?”, recordant el que va dir Greta Thunberg en el seu parlament a l’ONU. Ara faran falta novament manifestacions massives arreu del món per a acabar amb la pobresa i tothom pugui viure dignament. Aquí va la meva pancarta: “Ja n’hi ha prou!”.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 22 = 26

Últimes notícies