HomeSocietatL’Estat descarta ara l’oficina de la Seguretat Social a Móra d’Ebre

L’Estat descarta ara l’oficina de la Seguretat Social a Móra d’Ebre

L’oficina de la Seguretat Social a Móra d’Ebre no reobrirà. El Govern de l’Estat ja ha notificat als ajuntaments i consells comarcals de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat que no tornarà a donar atenció presencial després que tanqués l’oficina de Móra d’Ebre amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, ja fa dos anys.

A canvi, el subdelegat del Govern, Joan Sabaté, proposa un conveni perquè el servei s’oferisca ara des dels Consells Comarcals, una proposta ha indignat el territori.

En una reunió el passat 8 d’abril, el tortosí Joan Sabaté va confirmar a les presidentes dels consells comarcals de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat que l’oficina de Móra d’Ebre no reobrirà per a efectuar l’atenció presencial que feia abans de la pandèmia. La solució de la subdelegació va ser presentar un conveni perquè el servei es puga oferir directament amb el personal dels consells comarcals.

L’Administració estatal s’oferix a donar accés a les bases de dades i els sistemes operatius de la Seguretat Social perquè el personal del Consell puga fer els tràmits però sense cap tipus d’aportació econòmica. És a dir, el Consell Comarcal -en principi, de la Ribera d’Ebre- hauria d’assumir el servei amb personal propi i a canvi de res. “Estem estupefactes, no entenem com una altra administració, emparant-se en el servei públic que donem els consells comarcals puga proposar que ens carreguem un servei que no ens correspondria, amb més càrrega pel nostre personal i a canvi de no res”, reconeixia esta setmana la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

Carim destaca, a més, que “la situació seria diferent si es fes mitjançant un contracte programa, que és com funcionen els consells comarcals” i així es podria contractar un treballador amb una aportació que done l’Administració de l’Estat amb una partida adreçada a donar assessorament sobre els tràmits amb la Seguretat Social. A banda, Carim reconeix que van proposar que l’oficina no reobrís “si el lloguer és inassumible”, però que “un treballador de la Seguretat Social es desplace a la comarca algun dia a la setmana per a fer atenció presencial”.

En este cas, el Consell Comarcal podria cedir un espai i garantir que el servei presencial continua per les persones que no fan tràmits per via telemàtica, sobretot, la gent gran, en unes comarques amb la ràtio més elevada de població envellida de tot Catalunya.

Fonts del PSC consultades per este setmanari han reconegut que s’ha proposat este conveni de reobertura i asseguren que “se’n pot negociar” la implementació al territori, a la vegada que obren la porta que es puga assumir també per part d’algun Ajuntament que hi estiga interessat.

L’oficina de la Seguretat Social va tancar amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, al març de 2020. Amb l’aixecament de les restriccions, però, no es va reobrir i, davant el requeriment dels consells comarcals, l’Institut Nacional de la Seguretat Social va fer oficial, a través d’una carta, que no pretenia reobrir l’oficina de Móra d’Ebre després que un dels seus dos treballadors s’haja jubilat.

Per a fer tràmits de forma presencial, adreçava la població a les ciutats de Tarragona, Reus, Salou o Tortosa. Al mes de maig de l’any passat, el Senat va aprovar una moció per a reobrir l’oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre, presentada per ERC i que va rebre el suport del grup socialista.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 40 = 49

Últimes notícies