HomeMeteorologiaL’estiu 2021, el més plujós del segle XXI a les Terres de...

L’estiu 2021, el més plujós del segle XXI a les Terres de l’Ebre

L’estiu del 2021 serà recordat a les comarques ebrenques per haver registrat l’acumulació de precipitació més alta del segle XXI. A diferència de la resta de Catalunya, on s’ha viscut un estiu sec, o fins i tot molt sec a l’extrem nord-est i àrees del litoral i prelitoral central, a punts de les Terres de l’Ebre ha estat molt plujós. Així ho determina el Servei Meteorològic de Catalunya, que assenyala que esta estació ha estat extremadament plujosa a punts de la Ribera d’Ebre i del Baix Ebre, on s’han superat els 200 mm acumulats -unes quantitats que gairebé tripliquen la precipitació habitual d’estes comarques-, i també a zones del Montsià.

Si ens fixem en l’Observatori de l’Ebre, situat a Roquetes i que disposa de més de 100 anys de dades meteorològiques, durant l’estiu -incloent-hi tot el mes de juny i fins al 22 de setembre-, s’han acumulat un total de 327,8 l/m2. Una xifra que pot augmentar si els últims dies de setembre que queden tornés a ploure. Malgrat això, i a l’espera de la xifra total de precipitació d’este mes de setembre, per a trobar un altre estiu tan plujós, les dades de l’Observatori de l’Ebre ens remeten al del 1992, quan van acumular-se 391 l/m2.

Per tant, l’estiu 2021 ha estat el més plujós dels últims gairebé trenta anys. Hi ha hagut altres estius plujosos, sí, però amb registres inferiors als d’enguany, com són el del 2014, amb 248,9 l/m2; el del 2006, amb 220,8 l/m2; i el de 1997, amb 229,7 l/m2.

Si anem pas a pas, durant el mes de juny, les tempestes més importants es van donar el dia 17, que van dixar 75 mm a Camarles i 65 mm a Miravet. Durant aquell primer mes d’estiu, només Rasquera va registrar valors per sobre dels 100 mm, amb 127,5; i a l’Observatori de l’Ebre se’n van acumular 73,5. Una situació que contrasta amb la del mes de juliol, en què el Meteocat destaca que va ser plujós al massís dels Ports, tot i que no en determina la xifra; mentre que a l’Observatori de l’Ebre, només van registrar-se 22,6 l/m2.

Tanmateix, el mes d’agost va tancar-se amb tempestes extraordinàriament abundants al litoral i prelitoral sud, un mes que acostuma a ser dels més secs de l’any a les comarques ebrenques. En este sentit, a l’estació de l’Aldea van acumular-se 126,3 mm -101,9 mm dels quals només entre els dies 24 i 25-; a l’Observatori de l’Ebre van registrar-se 111,8 mm; a Alcanar, 110,6 mm; a Aldover, 106,7 mm; a Amposta, 105,1 mm; i a Camarles, 102,5 mm.

Una tendència que va continuar amb l’arribada de setembre, en què les pluges torrencials de l’1 de setembre van ocasionar diversos danys al municipi d’Alcanar, on van registrar-se un total de 256,7 mm en 24 hores a les Cases, dels quals més de 200 mm van caure en tan sols 2 hores i mitja. A la Ràpita, també van registrar-se més de 200 mm de pluja; a l’estació dels Alfacs, 152,2 mm; a Amposta, 86,8 mm; al Mas de Barberans, 71,2 mm; al PN dels Ports, 71,1 mm; i a Ulldecona – els Valentins, 68,8 mm. D’altra banda, el passat dimecres 15 de setembre, una forta tempesta amb molt vent i pedra va descarregar prop de 30 l/m2 a Batea, i va malmetre al seu pas diversos espais municipals i cultius. A més a més, les dades de l’Observatori de l’Ebre acumulen, fins al 22 de setembre, 119,9 l/m2 de precipitació.

 

Afectacions i beneficis per als cultius

Com s’ha traduït este estiu plujós per a la producció agrícola? “Davant la diversificació de cultius que tenim aquí a l’Ebre, a cadascun els ha afectat d’una manera”, detalla Miquel Piñol, coordinador territorial de les Terres de l’Ebre d’Unió de Pagesos. En este sentit Piñol, indica que les pluges torrencials d’Alcanar van afectar la clementina i nombrosos arbres fruiters, així com assenyala que la tempesta de pedra que va caure a Batea el passat 15 de setembre va ocasionar danys a unes 2.000 hectàrees de vinya -el 70%-, ametllers i oliveres.

Per a l’arròs, “hem tingut massa aigua i en algunes parcel·les s’han tingut problemes de fongs damunt de la collita, quan és molt difícil fer tractaments”. En canvi, als cultius de secà “els hi ha anat molt bé -sempre que no hagen estat pluges torrencials-, perquè veníem d’una primavera seca. Per tant, esta aigua ha anat molt bé perquè les olives hagen agafat forma i tinguen un bon rendiment d’oli, així com ha beneficiat la fruita seca de l’ametlla i la garrofa”. Quant a la fruita dolça, el coordinador d’Unió de Pagesos a l’Ebre assegura que no “hi ha hagut afectacions perquè no els influïx, ja que ara mateix estan en reg”.

D’altra banda, el portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre, Juanjo Bel, ha assegurat que les pluges no han condicionat gens la temporada d’estiu, ja que “les fortes han vingut ara al final i no ens han afectat massa”. “En general, l’estiu ha anat millor que el de l’any passat. A l’agost, hem tingut un 80% d’ocupació”, diu.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies