HomeCulturaL’Eufònic abandona la Ràpita per discrepàncies econòmiques amb el nou govern municipal

L’Eufònic abandona la Ràpita per discrepàncies econòmiques amb el nou govern municipal

Després de 12 anys, el festival Eufònic marxa de la Ràpita, com a conseqüència que el nou govern municipal, liderat pel socialista Javier Reverté ‘Xapo’ haja decidit “trencar per sorpresa l’acord amb el festival Eufònic” i l’haja abocat a “una reestructuració forçada” a dos mesos del certamen. Segons l’Eufònic, el nou consistori hauria retirat l’ajuda de la brigada municipal i la cessió dels espais, així com l’aportació econòmica de 12.000 euros + IVA, que “fa impossible la realització de l’Eufònic a la població”, on hi havia previstos 25 concerts i performances, repartits en nou espais de la Ràpita, a més de vuit instal·lacions artístiques i un nou projecte expositiu amb sis artistes digitals. Tot això ha quedat suspès, segons ha detallat l’organització.

Tanmateix, des del nou equip de govern desmentixen part d’estes afirmacions. D’una banda, apunten que s’han trobat diverses “partides esgotades en diferents regidories” i que davant del fet que “haurem de fer piruetes per a arribar a finals d’any, hem decidit contindre la despesa”. Així, diuen, haurien ofert a l’Eufònic posar a la seua disposició la brigada i també cedir-los els espais públics que requerien i que “suposen una despesa de 40.000 euros indirectes per al consistori”, però, en canvi, retallar-los l’aportació econòmica que els feien de 12.000€ + IVA. D’esta manera, des del consistori asseguren que la decisió de marxar de la Ràpita ha estat “exclusivament dels organitzadors de l’Eufònic”. D’altra banda, estes mateixes fonts detallen que han explicat al certamen que “des del govern municipal creiem que és prioritari salvar l’Escola de Música de l’Agrupació Musical Rapitenca, una entitat amb llarga trajectòria al municipi i que es troba en greus problemes econòmics, perquè si no els fem esta aportació econòmica, el 30 de juliol hauran de tancar les portes”.

La dotzena edició de l’Eufònic tindrà lloc del 24 al 27 d’agost, i tot just fa unes setmanes, la Generalitat de Catalunya va atorgar el Premi Nacional de Cultura –el màxim reconeixement de la cultura catalana- al certamen.

El comunicat complert d’Eufònic diu el següent:

Amb tota la logística i contractació necessàries en marxa per dur a terme el festival, i els abonaments a la venda, Eufònic es veu obligat a reestructurar l’edició d’enguany després que el nou consistori de l’Ajuntament de La Ràpita, sorgit de les eleccions del 28 de maig, hagi retirat el seu suport econòmic i la col·laboració logística en espais, fent inviable dur a terme les activitats programades a la població. 

La retirada de l’acord per part del nou consistori de l’Ajuntament de La Ràpita, pel que fa a la important ajuda de la brigada municipal i a la cessió dels espais, així com l’aportació econòmica -tot i ser només un 7% del pressupost global del festival- fa impossible la realització d’Eufònic a la població. Dels 170.000 euros de pressupost global del festival, el 65% es destinava a activitats que es realitzaven a La Ràpita, on aquest any s’havien de fer 25 concerts i performances, repartits en nou espais de la població, a més de vuit instal·lacions artístiques -algunes d’elles creades expressament per a l’espai públic- i un nou projecte expositiu amb sis artistes digitals. Totes aquestes activitats queden suspeses davant la impossibilitat de reubicació, i l’organització del festival ja treballa en l’edició del 2024, mantenint converses amb altres municipis de les Terres de l’Ebre, per organitzar el festival en un nou format i localitzacions.

Així i tot, Eufònic manté les dates del 24 al 27 d’agost, i el tradicional Pòrtic Eufònic el cap de setmana anterior, reduint dràsticament la programació, que inclourà prop de 30 artistes, i reforçant la segona corona de poblacions que inclou Amposta, Tortosa, Campredó, Miravet, Roquetes, Ulldecona i espais a l’aire lliure del Delta de l’Ebre i de l’interior de les comarques ebrenques. També es mantenen Eufònic Pro i es reforcen activitats relacionades, com els tallers i les masterclasses, així com els nous projectes internacionals de recerca i creació en col·laboració amb diverses empreses, entitats i institucions nacionals i internacionals com l’Institut Ramon Llull, Acción Cultural Española (ACE), el Conseil des arts et des lettres du Québec (CALQ) o el festival Mois Multi de Canadà pel proper trienni 2024 – 2026. 

Eufònic, el festival d’arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l’Ebre, està organitzat per l’empresa cultural rapitenca Plan 9 i dirigit per Vicent Fibla, i en la 12a edició del festival disposa d’un pressupost de 170.000 euros. Compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Ministerio de Cultura del Govern d’Espanya, l’aportació de diferents ajuntaments de les Terres de l’Ebre i altres institucions i entitats nacionals. La 12a edició d’Eufònic tenia ja tancada una programació que incloïa prop de 60 artistes -dels quals se n’havia anunciat la meitat- incloent actuacions, instal·lacions artístiques, espectacles d’arts digitals, tallers i les jornades professionals. 

El festival acaba de ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura 2023 que concedeix la Generalitat de Catalunya i el CoNCA – Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, el màxim reconeixement de la cultura catalana, i després de 12 anys de trajectòria abandona La Ràpita. La població ha estat el nucli central de les activitats del festival, on ocupava nou espais del poble amb actuacions i instal·lacions artístiques a l’Auditori Sixto Mir, el Pavelló Firal, l’Església Nova i alguns espais singulars que el festival reconvertia per a l’ús artístic com el Matadero, el Mercat Vell o el Sindicat. En les onze edicions celebrades fins ara ha aplegat més de 400 artistes i 80 ponents, tant internacionals com nacionals, projectant les Terres de l’Ebre com a focus de creació, connectant-se a la cultura més avantguardista i donant veu a molts artistes ebrencs. Per Eufònic han passat projectes i artistes nacionals de gran impacte com Cabosanroque, Ángel Molina, Alba G. Corral, Carles Viarnès, Alizzz, Tarta Relena, Desert, Rakky Ripper, una jove Bad Gyal en les seves primeres passes en la indústria musical o uns incipients Ladilla Rusa; i reputats artistes internacionals com Anthony McCall, Suchi, Bola, Pye Corner Audio, Chris Watson, Fennesz, Kyoka, Mark Fell o William Basinski, entre molts altres. Al llarg d’onze anys han passat per Eufònic prop de 35.000 persones, un públic tant del territori ebrenc com d’altres llocs del país, que ha omplert els espais del festival a més de suposar un important impacte econòmic en la restauració i l’hostaleria.

Eufònic agraeix a La Ràpita el suport rebut durant onze edicions del festival i lamenta que no es pugui dur a terme una edició en la qual s’havia estat treballant al llarg de tot un any, amb gran il·lusió i esforç de tot l’equip artístic i de producció, a més de la inversió ja feta en contractació artística, transport, material i equips. Eufònic també lamenta els llocs de treball i la contractació amb empreses del territori que es perdran amb la cancel·lació del festival a La Ràpita. El festival retornarà automàticament l’import dels abonaments adquirits i la programació definitiva s’anunciarà pròximament. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 6 =

Últimes notícies