El centre tecnològic Eurecat ha començat a implementar el projecte pilot ‘Bioresilmed’ al Delta de l’Ebre, centrat en la reducció de les emissions de metà i gasos que provoquen l’efecte hivernacle.
El programa, que es desenvoluparà en diferents finques deltaiques durant tres anys, també busca incidir en altres àmbits com la bioeconomia i l’ecoturisme, amb iniciatives que s’adapten al canvi climàtic i que puguen ser models exportables en altres punts de la costa mediterrània.
Una de les claus del projecte és la reducció de les emissions de metà a través de l’assecament intermitent dels camps d’arròs durant els mesos en els quals el conreu està inundat. El coordinador del projecte Bioresilmed i investigador al Centre Eurecat, Nil Álvarez, ha destacat que “durant la fase humida del conreu d’arròs, es genera metà, un dels principals gasos que provoca l’efecte hivernacle. L’objectiu és que este metà passe a ser CO2, un gas amb molt menys poder d’escalfament per a l’atmosfera”. Segons Álvarez, este assecament dels camps “no perjudica l’arròs, però permet oxigenar el sòl, i reduir així la producció de metà”.
Un cop l’arròs s’ha collit, també es fa una gestió diferent de la palla, que s’aboca als camps durant els mesos més freds, permetent així una degradació més lenta de la matèria orgànica i reduir la generació de metà. Álvarez apunta que “a partir d’esta prova pilot al Delta, es busca arribar també en altres punts on es produix arròs a la costa mediterrània, com l’Albufera a València o Doñana”.
Un altre dels pilars que contribuïx a reduir les emissions, ha explicat Álvarez, és la creació de crèdits de carboni: “algunes empreses tenen la voluntat d’implementar polítiques de reducció d’emissions, i una de les opcions és compensar per les tones de CO2 i metà que emeten”. El sistema de crèdits de carboni permet que les empreses que no puguen reduir les seues emissions paguen una compensació a les finques del Delta que estan rebaixant els gasos que s’emeten a l’atmosfera. “El projecte preveu crear un banc que permeta als agricultors obtenir un benefici econòmic per reduir les aportacions de gasos contaminants a l’atmosfera”, resumix Álvarez.
El projecte tindrà una durada de tres anys aproximadament i es preveu que finalitze a finals del 2025. En total comptarà de 9 eixos principals, dels quals dos estan centrats en la reducció de les emissions gasos al conreu de l’arròs, però també en altres produccions agrícoles, com els cultius llenyosos. Altres actuacions contemplades són la restauració ecològica en espais del Delta que es troben degradats, i analitzar també les zones on es pot potenciar el turisme ornitològic i sostenible. “Estudiarem la capacitat de càrrega turística que tenen diferents espais, per saber on es poden crear rutes que tinguen baix impacte a la zona i potenciar així un model turístic més sostenible”, ha destacat Álvarez.
El coordinador del projecte Bioresilmed també ha remarcat la importància del paper de la formació: “Tots els resultats que puguem obtenir dels estudis que es desenvolupen en el marc del projecte es traslladaran a agents turístics i agricultors, així com a altres col·lectius que puguin estar interessats”.