La construcció de la nova central hidroelèctrica reversible de Riba-roja d’Ebre és un projecte prioritari per al Parlament Europeu. L’eurocambra ha aprovat este dimarts declarar la construcció de la central a la Ribera d’Ebre -juntament amb altres projectes- com a projectes d’interès per a fomentar les energies renovables i combatre el canvi climàtic. Així, la cambra europea obre la porta que la central reba finançament de fons comunitaris.
La central hidroelèctrica reversible de Riba-roja d’Ebre està impulsada pel grup lleidatà Romero Polo i es convertiria en la central hidroelèctrica més gran de tot l’Estat espanyol, amb una potència de 3.061 megawats (Mw), i un cost aproximat de 2.100 milions d’euros.
La central reversible implicaria la construcció de dos nous embassaments, en diferents cotes, entre els termes municipals de la Fatarella i Riba-roja d’Ebre. Estos nous embassaments en cota superior s’utilitzarien per a emmagatzemar l’aigua que es bombaria des del pantà principal en horari nocturn -quan el preu de l’electricitat és més baix- i durant el dia el salt d’aigua alimentaria les turbines per a generar electricitat durant el dia, quan hi ha una major demanda.
L’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, ha assegurat en declaracions a Ràdio Móra d’Ebre que la tramitació del projecte “avança a bon ritme” a les instàncies europees i reconeix que “hi podria haver novetats” aviat sobre les vies de finançament de la nova central reversible. “Tenim aigua, tenim una xarxa elèctrica d’evacuació i també tenim la població formada en electromecànica; per tant, és una oportunitat i pot ser la base d’un futur model de comarca”, ha subratllat Suárez en una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre. Segons algunes fonts, l’empresa Romero Polo tindria previst que la central pogués començar a funcionar a partir del 2027.
Segons Suárez, durant el període de construcció de la central hidroelèctrica es generarien centenars de llocs de treball temporals. “Possiblement no els podríem assumir amb personal de la Ribera d’Ebre o la Terra Alta”. Després de la posada en funcionament, la plantilla estable es reduiria, i quedaria en algunes desenes de treballadors. Tot i això, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre reconeix que, quan s’inicie la fase d’explotació, podria esdevenir “un nínxol de treball important que pot ocupar professionals de l’electromecànica que ja són residents a la comarca i que fins ara haurien treballat a l’electroquímica de Flix o fins i tot a la central nuclear”