HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catL’èxit a la punta dels dits

L’èxit a la punta dels dits

Preguntava als amics en qui pensaven quan sentien la paraula èxit. Alguns contestaven: la cantant Rosalia, l’actor Álvaro Morte, la presentadora Anne Igartiburu. D’altres contestaven: la cantant Beyoncé, l’escalador Alberto Ginés, l’escriptora Sally Rooney… A simple vista poden semblar molts noms. La realitat, però, és que el nombre de persones considerades d’èxit social generalitzat i que tothom té presents representen una petita minoria de la societat.

Des que som menuts, el sistema educatiu ens ensenya i avalua de manera competitiva, mesurant les nostres capacitats a través d’un barem que ens motiva a ser els millors. Esta avaluació numèrica i quantitativa desencadena, inevitablement, en comparacions entre els joves. Inseguretats, frustracions i incapacitats són alguns dels sentiments que els estudiants en poden patir com a conseqüència.

Este sistema, sens dubte, crea una disfunció molt gran que no ajuda a comprendre que, en la vida, el que de veritat compta és que ens sentim plens, més enllà que la societat ens etiquete com a persones amb èxit o no. Alumnes que a l’escola no són valorats, o als quals no se’ls atorga uns resultats que es consideren d’èxit, el dia de demà poden arribar tant o més lluny que els qui sí que destaquen per les seues capacitats extraordinàries. Al final, no només les persones que han esdevingut referents reconeguts i famosos sinó tots, sense excepció, podem arribar a sentir el mateix nivell de plenitud –o d’insatisfacció– al marge de les capacitats, al marge de les qualificacions que anem obtenint al llarg dels nostres estudis en etapes primerenques de la nostra vida.

La societat ens té creada una escala de millors i pitjors, de bons i dolents, però cal un replantejament que done resposta a la disfunció que existeix entre el barem social i la realitat de cadascú com a individu. No es tracta de ser els millors o no ser-ho. Es tracta d’estar satisfets o insatisfets en allò que fem. L’esforç que posem en allò que fem seran el termòmetre que mesurarà el nostre èxit. Perquè tothom, absolutament tothom, tenim l’èxit a la punta dels dits.

Natàlia Pinyol Darder
Natàlia Pinyol Darder
Estudiant de periodisme
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

74 + = 75

Últimes notícies