Des d’este mes de juny, l’Hospital Comarcal d’Amposta ja disposa, de nou, del servei de parts. Així, després de tres anys, el centre sanitari recupera el servei de paritoris, que va quedar suspès el març del 2020, a conseqüència de la reordenació de l’atenció sanitària realitzada pel Departament de Salut per a gestionar la pandèmia que va concentrar tota l’activitat ginecològica i obstètrica a la Clínica Terres de l’Ebre de Tortosa.
Així, després de més de tres anys, es recupera un servei adreçat a socis, mútues i privats. A més a més, però, durant este temps d’aturada per la pandèmia, el centre ha estat treballant per a reformular tot el servei, millorar-lo, tant pel que fa a l’atenció de les dones com dels nadons. En este sentit, l’alcalde en funcions d’Amposta i president del Consell d’Administració de l’Hospital, Adam Tomàs, explicava en declaracions al Diari de Tarragona que “no es tracta només d’atendre parts, es tracta d’humanitzar l’atenció i donar serveis complementaris tant a la dona com al nadó”. Així es facilitaran aspectes com el pell amb pell amb el nounat o que la parella estiga present durant la cesària.
D’altra banda, segons han detallat fonts municipals, a l’equip de ginecologia i sanitari del centre, també s’hi han sumat llevadores i pediatres per cobrir el servei les 24 hores per a possibles eventualitats. A més a més, també s’ha habilitat una sala de parts nova i s’han adquirit nous equipaments, com una incubadora de transport, un llit quirúrgic obstètric, un monitor de constants fetals, dos lliteres ginecològiques i una llitera hidràulica, que han suposat una inversió de 65.000 euros. També es preveuen obres al centre per a habilitar una sala de dilatació i dos habitacions específiques.
Així mateix, i tal com va anunciar-se ara fa uns mesos l’Ajuntament d’Amposta, s’ha arribat a un acord amb l’Institut Mèdic d’Amposta per a la Dona (IMAD), per tal de traslladar els serveis d’obstetrícia i ginecologia de les seues pacients i dels parts que atenen de manera privada amb les mútues amb les quals col·labora a l’Hospital Comarcal.
Amb tot, es preveu atendre un centenar de naixements cada any, davant dels 21 que van atendre el 2019 o els 32 del 2018 -l’any 2020 només n’hi va haver un-. Cal recordar, però, que durant aquells anys la majoria eren cesàries programades, un aspecte que ara també vol canviar-se. De moment, al tancament d’esta edició encara no s’havia produït el primer naixement al centre d’esta nova etapa.
Amb tot, Tomàs lamentava al Diari de Tarragona que la recuperació del servei de parts és un tema que “s’ha polititzat molt” durant la campanya electoral, però que des del Consell d’Administració de l’Hospital feia temps que estaven treballant per a restablir-lo i dotar-lo de forma adient, tant pel que fa a equipaments com personal. Així, l’alcalde en funcions d’Amposta i president del Consell d’Administració de l’Hospital assegura que “treballem per a oferir la millor atenció, en este àmbit i en la resta, com la medicina esportiva o les urgències”.